Pompidou-arkitekt tegner nytt Astrup Fearnley

Museet skal flytte til Tjuvholmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Astrup Fearnley, det private museet i Oslo for moderne kunst, skal flytte fra Dronningens gate til Tjuvholmen som ligger i fortsettelsen av Aker Brygge.

Arkitekt Renzo Piano skal tegne det nye museet. Piano er kjent for Pompidou-senteret i Paris, som han tegnet sammen med Richard Rogers.

Betydelig samling

Det nye Astrup Fearnley skal stå klart senest i 2012, skriver museet i en pressemelding. Det vil bestå av to bygninger, en for museets faste samling og en for midlertidige utstillinger.

I sin faste samling har museet verk av verdenskjente kunstnere som Andy Warhol, Damien Hirst, Jeff Koons, Richard Prince, Matthew Barney og Cindy Sherman.

I det nye museet skal disse nå få fast utstillingsplass.

Samarbeid med Louisiana

Det var arkitekt Niels Torps «Utsyn» som i sin tid vant kampen om utbyggingen av Tjuvholmen. Med i planene hadde Torp et samarbeid med det danske Louisiana-museet for moderne kunst

KUA FLYTTER: Hans-Jakob Brun, direktør ved Astrup Fearnley, har fått mange besøk på grunn av  Damien Hirsts ku-installasjon «Mother and Child divided». Nå flytter både ku og kalv til Tjuvholmen. Foto: JEANETTE LANDFALD
KUA FLYTTER: Hans-Jakob Brun, direktør ved Astrup Fearnley, har fått mange besøk på grunn av Damien Hirsts ku-installasjon «Mother and Child divided». Nå flytter både ku og kalv til Tjuvholmen. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Sammen har med Louisiana har nå utbyggerne av Tjuvholmen inngått avtale med Astrup Fearnley om flytting museet til den nye museumsbygningen på Tjuvholmen. Som et ledd i avtalen skal det bygges et eget utstillingslokale for visning av Astrup Fearnleys kunstsamling.

- Denne avtalen sikrer at kunstmuseet på Tjuvholmen virkelig blir et samtidskunstmuseum i internasjonal toppklasse, sier Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner ifølge Selvaag Bygg, som er ansvarlig for utbyggingen av Tjuvholmen.

Dobling

Museet i sin nåværende form i Dronningensgate åpnet høsten 1993. Det er tegnet av LPO arkitektur og design, og er på ca 2500 kvadratmeter. Det nye museet vil bli nesten dobbelt så stort: cirka 4200 kvadratmeter.

- Astrup Fearnley er spesielt glade for at det er arkitekt Renzo Piano som skal utvikle det nye museumsbygget og skulpturparken på Tjuvholmen, skriver museet i en pressemelding.

Astrup Fearnley og Louisiana skal samarbeide om utstillinger og annet i de nye lokalene.

- I kombinasjon med Oslos beste tomt og Renzo Pianos arkitektur, er jeg overbevist om at dette kommer til å bli en fantastisk attraksjon i Oslo, sier Tøjner.

Les mer om denne saken i papirutgaven av Dagbladet i dag.

VERDENSKJENT ARKITEKTUR: Renzo Piano står bak Pompidou-senteret i Paris, sammen med Richard Rogers. Arkitektbyrået har også stått for utvidelsen av Whitney Museum i New York og museet Zentrum Paul Klee i Bern.
HER SKAL MUSEET LIGGE: Arkitekt Niels Torps «Utsyn» vant kampen om utbyggingen av Tjuvholmen, som fortsetter kystlinja fra Aker Brygge. Her skal det nye Astrup Fearnley ligge.
NYE TJUVHOLMEN: Slik vil området se ut. Det nye Astrup Fearnley skal være ferdig senest 2012.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer