Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pompidou-arkitekt tegner nytt Astrup Fearnley

Museet skal flytte til Tjuvholmen.

(Dagbladet.no): Astrup Fearnley, det private museet i Oslo for moderne kunst, skal flytte fra Dronningens gate til Tjuvholmen som ligger i fortsettelsen av Aker Brygge.

Arkitekt Renzo Piano skal tegne det nye museet. Piano er kjent for Pompidou-senteret i Paris, som han tegnet sammen med Richard Rogers.

Betydelig samling

Det nye Astrup Fearnley skal stå klart senest i 2012, skriver museet i en pressemelding. Det vil bestå av to bygninger, en for museets faste samling og en for midlertidige utstillinger.

I sin faste samling har museet verk av verdenskjente kunstnere som Andy Warhol, Damien Hirst, Jeff Koons, Richard Prince, Matthew Barney og Cindy Sherman.

I det nye museet skal disse nå få fast utstillingsplass.

Samarbeid med Louisiana

Det var arkitekt Niels Torps «Utsyn» som i sin tid vant kampen om utbyggingen av Tjuvholmen. Med i planene hadde Torp et samarbeid med det danske Louisiana-museet for moderne kunst

KUA FLYTTER: Hans-Jakob Brun, direktør ved Astrup Fearnley, har fått mange besøk på grunn av  Damien Hirsts ku-installasjon «Mother and Child divided». Nå flytter både ku og kalv til Tjuvholmen. Foto: JEANETTE LANDFALD
KUA FLYTTER: Hans-Jakob Brun, direktør ved Astrup Fearnley, har fått mange besøk på grunn av Damien Hirsts ku-installasjon «Mother and Child divided». Nå flytter både ku og kalv til Tjuvholmen. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Sammen har med Louisiana har nå utbyggerne av Tjuvholmen inngått avtale med Astrup Fearnley om flytting museet til den nye museumsbygningen på Tjuvholmen. Som et ledd i avtalen skal det bygges et eget utstillingslokale for visning av Astrup Fearnleys kunstsamling.

- Denne avtalen sikrer at kunstmuseet på Tjuvholmen virkelig blir et samtidskunstmuseum i internasjonal toppklasse, sier Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner ifølge Selvaag Bygg, som er ansvarlig for utbyggingen av Tjuvholmen.

Dobling

Museet i sin nåværende form i Dronningensgate åpnet høsten 1993. Det er tegnet av LPO arkitektur og design, og er på ca 2500 kvadratmeter. Det nye museet vil bli nesten dobbelt så stort: cirka 4200 kvadratmeter.

- Astrup Fearnley er spesielt glade for at det er arkitekt Renzo Piano som skal utvikle det nye museumsbygget og skulpturparken på Tjuvholmen, skriver museet i en pressemelding.

Astrup Fearnley og Louisiana skal samarbeide om utstillinger og annet i de nye lokalene.

- I kombinasjon med Oslos beste tomt og Renzo Pianos arkitektur, er jeg overbevist om at dette kommer til å bli en fantastisk attraksjon i Oslo, sier Tøjner.

Les mer om denne saken i papirutgaven av Dagbladet i dag.

VERDENSKJENT ARKITEKTUR: Renzo Piano står bak Pompidou-senteret i Paris, sammen med Richard Rogers. Arkitektbyrået har også stått for utvidelsen av Whitney Museum i New York og museet Zentrum Paul Klee i Bern.
HER SKAL MUSEET LIGGE: Arkitekt Niels Torps «Utsyn» vant kampen om utbyggingen av Tjuvholmen, som fortsetter kystlinja fra Aker Brygge. Her skal det nye Astrup Fearnley ligge.
NYE TJUVHOLMEN: Slik vil området se ut. Det nye Astrup Fearnley skal være ferdig senest 2012.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media