Pompøs patriot

«Patrioten» er laget for et publikum med et hjerte av stjerner og striper. For alle andre behøver denne filmen mer humor og sjangerlek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjubarnsfaren Benjamin Martin (Mel Gibson) er tidligere krigshelt, enkemann og har slått seg til ro. Han misliker at eldstesønnen Gabriel (Heath Ledger) verver seg til kamp mot de britiske koloniherrene. Men når en av ungene hans blir skutt i deres egen hage, drives han ut i felten som leder for en lokal milits.

Snudd bunken

Mel Gibson har rutinemessig kledd seg til krig. Men så likner han mest seg selv i tidligere actionroller. Som omsorgsfull far er det skrevet inn omsorg og tårer i manus, men mest er han forelsket i seg selv. Og når Gibson ikke fyller lerretet står folkene rundt ham ganske flate. Svigerinnen, som han etter hvert skal ha seg med, har ikke fått en eneste replikk, stakkars. Og både svigerdatteren, negeren, motstanderen og den allierte er klippet ut i kartong.

Regissør Roland Emmerich har - som i «Independence Day» - brukt det amerikanske flagget som hovedrekvisitt. Det har dessverre ikke nok flyteevne til å holde hodet over vannet på denne gammeltanta av et krigsdrama.

Visuelt storslagen

Når hun ikke synker til bunns er det de mange veldirigerte kampscenene som løfter filmen. Pent kledde soldater marsjerer på akk så edelt vis rekkevis mot hverandre og døden. Primitive åkerslag kjempes med bajonetter, geværer og sverd og gode geriljaøvelser med ypperlig filmet nærkamp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer