Pondus banker Harry Potter

På årets siste bokliste.

Se også: Disse biografiene solgte best og Her er årets beste bøker

(Dagbladet.no): Like før jul går Frode Øverlis sjuende bind om Pondus atter opp i ledelsen på boklista for skjønnlitteratur.

Den klarer dermed kunststykket å dytte ned de siste bøkene om Harry Potter («Harry Potter og dødstalismanene») og Lisbeth Salander («Luftslottet som sprengtes») til andre- og tredjeplass.

Ingen titler på lista er nye, så de fleste av de harde pakker vil nok i aften inneholde en av de 15 titlene som dominerer tampen av det som har vært et ekstremt godt bokår.

Anne-Kat Hærlands kokebokdebut «Inn med sølvskje», utført i samarbeid med Bagatelles Eyvind Hellstrøm, er imidlertid ny på boklista for generell litteratur, der den tar en 12. plass.

Jan Vincents Johannessen «Kunsten å leve 2007» debuterer på 11. plass, mens Ian Macleays «Legendarisk måljeger» tar sisteplassen mens Lars Monsens villmarkseventyr forsvarer teten.

Med unntak av en gjenvisitt av Paulo Coelhos bok «Pilegrimsreisen» på pocketlista, er denne forholdsvik uforandret fra forrige uke.

Og på dette grunnlaget kan vi si at Stieg Larsson, Anne B. Ragde, Jo Nesbø, J.K. Rowling, Khaled Hosseini, Frode Øverli, Anna Gavalda, Gerd-Liv Valla og Carl I. Hagen har vunnet bokåret 2007, dersom konkurransen var å selge flest bøker.

God jul!

Salgsstatistikk for uke 50 er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ:

HISTORISK PÅ NYNORSK: Anna Gavaldas roman «Saman er ein mindre aleine» har trass i en noe tung tittel skrevet norsk forlagshistorie. Aldri har Samlaget solgt mer av en bok, <a href="http://klassekampen.no/artikler/kultur_medier/49202/mod_article/item/null">skriver Klassekampen</A>. Filmen har gått på norske kinoer i høst.
STORSELGER: J.K. Rowling med et sjeldent følelsesuttrykk under lanseringen av sjuende og siste bok om Harry Potter. Den norske versjonen har blitt en bestselger i årets siste måned.
VALLA BANKET HAGEN x 2: Blant årets dokumentarer solgte <a href="http://www.kjendis.no/2007/12/14/521248.html">Gerd-Liv Valla aller best</A>.