TEGNESERIE: Frode Øverli har hatt suksess med Pondus i mange land, men ikke USA. Her med julenummeret 2011 som topplokk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TEGNESERIE: Frode Øverli har hatt suksess med Pondus i mange land, men ikke USA. Her med julenummeret 2011 som topplokk. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Pondus ble for kontroversiell for USA

Altfor stygge damer.

(Dagbladet): Store, amerikanske tegneseriedistributører har vurdert den norske suksess-serien Pondus, men landet på at serien om den norske familiefaren og hans venner, naboer og kolleger er for kontroversiell til at den er noe å satse på.

Det skriver opphavsmann Frode Øverlis lokalavis Askøyværingen i dag.

Amerikanerne skal særlig ha fryktet at leserne ble støtt av de stygge damene som stadig dukker opp i serien, enten det er som gjester på puben til Pondus eller i senga til kompisen Jokke.

- De fant ut at det var begrensede muligheter med mitt persongalleri. De likte serien, men så liten mulighet til å klare seg i det amerikanske markedet, sier Øverli til Askøyværingen.

Det hjelp heller ikke at Pondus er så opptatt av en sport de fleste amerikanere skjønner fint lite av - fotball.

- Hadde det vært hockey eller amerikansk fotball hadde kanskje mulighetene vært større, sier Øverli.

Serien ble en kjempesuksess da den fikk fast plass på Dagbladets tegneseriesider i 1997. da var det 20 år siden sist en norsk tegneserie hadde fått fast plass i en avis. Fra 2000 har Pondus også hatt eget blad, og gått i bresjen for en ny generasjon norske tegneserier.

Om serien ble for kontroversiell og/eller vanskelig å relatere seg til for amerikanerne, har den i mange år gått sin seiersgang i Europa og gått fast i både svenske og danske aviser. Den er dessuten oversatt til både finsk, islandsk, engelsk, tsjekkisk, bulgarsk, ungarsk, samisk og latin.