Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pondus har blitt trønder

- Det kainn hennj herre hoinn e dennj dommesten i værden!

TRØNDER: I utgaven for Midt-Norge har Pondus blitt trønder. Tegneseriestripen er hentet fra Pondus` sommeralbum, av Frode Øverli.
TRØNDER: I utgaven for Midt-Norge har Pondus blitt trønder. Tegneseriestripen er hentet fra Pondus` sommeralbum, av Frode Øverli. Vis mer

- Det irriterer meg grenseløst at alle i norske filmer skal snakke østnorsk, det er så kjedelig. Det ligger mye i en god dialekt, sier tegneserieskaper Frode Øverli.

I dag finner du et album i bladhylla, som ville fått Ivar Aasen til å spinne i graven av glede. Folka bak tegneserien «Pondus» har delt Norge i fire. Utgavene kommer ut eksklusivt på Sør-Østlandet, Sør-Vestlandet, Midt-Norge og i Nord-Norge - med tilhørende dialekt.

- Damene til Jokke er utrolig sinte på nordnorsk, sier Øverli.

Pondus er trønder I utgaven som kommer i Midt-Norge snakker Pondus trønder, Jokke ålesunder og Beate moldenser.

DIALEKT: Frode Øverlis karakterer i tegneserien Pondus får dialekter. - Damene til Jokke er utrolig sinte på nordnorsk, sier Øverli. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
DIALEKT: Frode Øverlis karakterer i tegneserien Pondus får dialekter. - Damene til Jokke er utrolig sinte på nordnorsk, sier Øverli. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Vi har vektlagt at språket skal være nært den faktiske uttalen av dialektene. Det er ikke sikkert alle forstår alt, sier sogning, oversetter og språkforsker Øystein Vangsnes, ved Universitetet i Tromsø.

I den østnorske utgaven bestemte oversetterne seg for å utelukke Oslo. Kebabnorsk var vurdert, men konklusjonen ble at hovedstadens talemål er for lite spennende.

- Standardspråket blir for upersonlig, og derfor tyr mange til dialekten. Nå kommer generasjonen som er vant til å skrive på dialekt, så det vil manifestere seg i populærkulturen, tror Vangsnes.

Hyller eller daier? Et tilsvarende prosjekt har ikke blitt gjort i Norge før, tror redaktør i Egmont, Tonje Tornes.

SPRÅKFORSKER: Sylfest Lomheim er glad for at Pondus lanserer dialektutgave.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPRÅKFORSKER: Sylfest Lomheim er glad for at Pondus lanserer dialektutgave. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Og det skjønner jeg godt, for det er en helt psyko jobb, legger hun til.

Det redaksjonelle arbeidet var omfattende, og utallige problemstillinger meldte seg. Skal det for eksempel skrives «hyllene» når Pondus snakker om pupper, eller «daiene», som er et typisk bergensk uttrykk.

- Det ble det en del e-poster på, sier Tornes, lattermild.

REDAKTØR: Tonje Trones i Egmont var usikker på om Pondus sa pupper, hyller eller daier som bergenser.
Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
REDAKTØR: Tonje Trones i Egmont var usikker på om Pondus sa pupper, hyller eller daier som bergenser. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Øverli selv tror prosjektet kan være «once in a lifetime». Redaktøren er usikker på om det kommer flere utgaver med dialekt-vri.

- Vi får se om folk vil ha det. Det er farlig å gjøre feil med dialekter, fordi det er noe folk har stor ærefølelse ovenfor, sier hun.

Tornes mener Øverli allerede har slått inn dører spårkmessig, ved å ha brukt dialektbegreper som den største selvfølge. Blant annet honnørordet «konge», som har blitt allemannseie.

DIALEKTENE: Her er oversikten over hvilke dialekter karakterene i Pondus har fått i de fire utgavene.
DIALEKTENE: Her er oversikten over hvilke dialekter karakterene i Pondus har fått i de fire utgavene. Vis mer

- Hvor mange kjente du som sa «konge» før Pondus-serien så dagens lys?, spør Tornes.

Dialekt som identitetsskaper Tornes merker at unge håpefulle som leverer serier til forlaget, skriver på dialekt med den største selvfølge.

- Dialekt er identifiserende. Standard østnorsk er forståelig for alle, men det er ikke individualiserende. Det er derfor mange kunstnere bruker dialektuttrykk, og lykkes godt med det, sier språkforsker Sylfest Lomheim.

Lomheim fastslår at det ikke er noen andre land som har et slikt forhold til dialekter, som vi har i Norge:

- For oss er det like naturlig å snakke dialekt, som det er å puste frisk vestlandsluft!

PONDUS: Gamle striper med ny dialekt. Hentet fra Pondus` sommeralbum.
PONDUS: Gamle striper med ny dialekt. Hentet fra Pondus` sommeralbum. Vis mer
PONDUS: Gamle striper med ny dialekt. Hentet fra Pondus` sommeralbum.
PONDUS: Gamle striper med ny dialekt. Hentet fra Pondus` sommeralbum. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media