Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Pondus har homofobi

Tegneseriefiguren Pondus har ikke noe til overs for homofile, det mener forsker Ane Møller Gabrielsen. Hun skriver masteroppgave om den maskuline Pondus.

-  Ja, det stemmer det. Pondus er homofob. Det bunner i oppvekst og erfaring fra et maskulint miljø, fotballmiljøet. Han er en karikatur av en maskulin mann som sitter på bar og spiller fotball, sier serietegner Frode Øverli til Dagbladet.

Tegneseriefiguren Pondus er blitt gjenstand for seriøs forskning. Ane Møller Gabrielsen tar mastergrad på Norges Teknisk Vitenskapelig Universitet, og har analysert holdningene til Frode Øverlis figur.

Og det viser seg at Pondus er en reaksjonær og fordomsfull liten tass.

-  Ikke skaphomse

-  Pondus representerer den «riktige» maskuliniteten. Han drikker øl og ser fotball. Hans motsetninger i serien er homser som spiller volleyball, drikker hvitvin og hører på Celine Dion, sier Ane Møller Gabrielsen til nettstedet Gaysir.

Pondus er en av landets mest populære tegneseriefigurer. Hun har funnet to former for maskulinitet i Pondus-stripene, den riktige og den gale. Pondus er riktig maskulin, men har homofobe trekk.

-  Pondus er redd for å bli mistenkt som homofil. Men det er ganske rart, for han har jo ingen grunn for å være redd. Han er jo både gift og har barn, sier Gabrielsen.

Hun tror likevel ikke at Pondus er skaphomse.

 LIDER AV HOMOFOBI: Pondus. Det mener Ane Møller Gabrielsen, som tar mastergrad om Pondus på NTNU. Foto: FRODE ØVERLI og LISE MYHRE
LIDER AV HOMOFOBI: Pondus. Det mener Ane Møller Gabrielsen, som tar mastergrad om Pondus på NTNU. Foto: FRODE ØVERLI og LISE MYHRE Vis mer

-  Jeg ser ikke for meg noen komme-ut-episode med Pondus. Derimot tror jeg gjerne bartender Turid Laila kan komme ut. Hun er maskulin, hun finner aldri den riktige mannen, og har akkurat flyttet sammen med en studievenninne, sier hun.

Storveis

Frode Øverli sier at hans karikaturer nødvendigvis blir satt på spissen.

-  Jeg karikerer alle figurene mine, enten de er hetero eller homofile. Det er storveis at noen tar mastergrad på Pondus. Jeg tar det som en kompliment, sier Øverli.

Ane Møller Gabrielsen synes serien er morsom, men er litt bekymret over at humoren som regel går på homofiles bekostning, ikke de homofobes.

-  Jeg leser serien med humor, men føler allikevel at homofile blir framstilt litt urettferdig, sier hun.

Hun mener stripene presenterer et kjønnsrollemønster som ligger langt tilbake i forrige årtusen.

-  I serien er kona hjemme. Hun styrer hjemmet og tar ansvar. Det er derfor Pondus fortsatt kan oppføre seg som en gutt som spiller fotball og går på pub, sier hun.

Gabrielsen mener Øverli kunne ha endret fordommer og holdninger hvis han ville. -  Serien når utrolig mange mennesker, både gjennom aviser og sitt eget blad, sier hun til Gaysir.

Gabrielsen tar tverrfaglig kulturstudie og skal levere masteroppgaven sin i mai.

Frode Øverli vil ikke endre på Pondus.

-  Pondus skal ikke være politisk korrekt. Det er utelukket å endre ham. Det ville vært veldig kjedelig, mener Øverli. Motta Dagbladets nyhetsbrev Kulturavisa på e-post:

Navn:
E-post:

TAR DET SOM EN KOMPLIMENT: Pondus\' pappa Frode Øverli synes det er storveis at noen tar mastergrad på Pondus. - Jeg karikerer alle figurene mine, enten de er hetero eller homofile, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media