- Pondus har homofobi

Tegneseriefiguren Pondus har ikke noe til overs for homofile, det mener forsker Ane Møller Gabrielsen. Hun skriver masteroppgave om den maskuline Pondus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Ja, det stemmer det. Pondus er homofob. Det bunner i oppvekst og erfaring fra et maskulint miljø, fotballmiljøet. Han er en karikatur av en maskulin mann som sitter på bar og spiller fotball, sier serietegner Frode Øverli til Dagbladet.

Tegneseriefiguren Pondus er blitt gjenstand for seriøs forskning. Ane Møller Gabrielsen tar mastergrad på Norges Teknisk Vitenskapelig Universitet, og har analysert holdningene til Frode Øverlis figur.

Og det viser seg at Pondus er en reaksjonær og fordomsfull liten tass.

-  Ikke skaphomse

-  Pondus representerer den «riktige» maskuliniteten. Han drikker øl og ser fotball. Hans motsetninger i serien er homser som spiller volleyball, drikker hvitvin og hører på Celine Dion, sier Ane Møller Gabrielsen til nettstedet Gaysir.

Pondus er en av landets mest populære tegneseriefigurer. Hun har funnet to former for maskulinitet i Pondus-stripene, den riktige og den gale. Pondus er riktig maskulin, men har homofobe trekk.

-  Pondus er redd for å bli mistenkt som homofil. Men det er ganske rart, for han har jo ingen grunn for å være redd. Han er jo både gift og har barn, sier Gabrielsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer