Pondus tar av

GARDERMOEN (Dagbladet): Pondus tar av og flyr sammen med opphavsmannen Frode Øverli (32) til Sverige. Aldri tidligere har en norsk tegneserie fått sitt eget blad i utlandet.

«Pondus» er fem år, og jubileet blir markert med svensk åpning.

I dag blir historiens første utgave av «Pondus» med svensk tekst gitt ut. Det markeres med en stor «Pondus»-utstilling i Serieteket i Stockholms kulturhus.

- Det blir ingen fest med sjampis og kanapeer. Vi skal markere det med øl og popcorn. Akkurat det ville Pondus og Jokke gjort, sier Øverli, som i går reiste til Stockholm sammen med forleggeren Håkon Strand.

Øl & damer

Det betyr at Pondus og rølpekompisen Jokke, som neppe kan sies å ha høyere mental alder enn 17 år, er blitt kultur - og litt svensk. «Pondus» har vært Dagblad-stripe siden 1997.

- Pondus er en guttunge som nekter å bli voksen. Selv on han er norsk, tror jeg ikke Pondus er så annerledes svenske menn. Eller danske og engelske, for den saks skyld, sier Øverli.

Derfor var det stor interesse for rettighetene til det svenske «Pondus»-bladet. Full Stop Media trakk det lengste strået i budrunden, og slo dermed Nordens største tegneserieutgiver Egmont på målstreken. Opplaget blir på 42 000, som en begynnelse, mot 70 000 i Norge.

Svenskene har allerede rukket å bli kjent med den sjarmerende guttemannen. Gøteborgsposten (GP) har presentert ham siden 1999, og Nordens største tabloid - Aftonbladet - har hatt ham som følgesvenn siden mars.

Døråpner

- Vi håper at dette er første skritt for Pondus mot den store verden. Sverige kan blir døråpneren til resten av Skandinavia, Tyskland og England, sier Øverli.

Bladet inneholder også Øverlis «Riskhospitalet» og Lise Myhres tegneserie «Nemi», som også er kjent fra Dagbladet.