Pønk og politikk

Blitz har vært med på å sette den politiske dagsordenen i over 20 år. Nå kommer dokumentarfilmen om det opprørske oslohuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

norsk historie. Miljøet har vært i mediene siden dag én, men da har vinklingen alltid vært konfliktorientert. Folk trenger å vite mer om historien bak Blitz, hevder June Stene (38). Hun er initiativtaker til dokumentarfilmen «Ute av kontroll - historien om Blitz», laget med regissør Line Hatland (34).

-  På mange måter er dette det eneste ungdomsopprøret vi har hatt her i Norge, sier Anne Sandborg (42). Hun har vært en del av miljøet fra begynnelsen av, da en ungdomsgjeng med pønkere, sosialister og gatebarn fikk nok av gatekampene med politiet. De stiftet organisasjonen UngMob og okkuperte Skippergata 6 i 1981. Bygården ble seinere revet, og etter harde forhandlinger ble Blitz opprettet som selvstendig ungdomshus i 1982.

-  Jeg var dirtpønker og hadde i utgangspunktet liten tro på forhandlingene om huset. Jeg trodde det ville bli kommunalt styrt. Men kommunen droppet faktisk den biten. Okei, så måtte de presses litt da, flirer hun.

BLITZ' HISTORIE

har vært preget av konfrontasjoner med politi, politikere og nynazister, og forholdet mellom miljøet og Oslo kommune aldri vært enkelt. Det har vært trusler om utkastelse, riving og salg. Mye av kampen har dreid seg om å opprettholde husets uavhengighet. Det har også handlet om politikk og pønk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer