Pønken er død

Det var vel egentlig ikke lenger tvil, pønken er så absolutt død. Det siste nådestøtet kom i London da utstillingen «Destroy: Punk Graphic Design in Britain» åpnet i dag.

Sex Pistols, The Clash, The Damned, Joy Division, The Fall. Navn som klirrer fint hos alle oss som var litt sinte på 70- og 80-tallet. Nå utstiller de på Royal Festival Hall i London, og mer stueren kan pønk vel neppe bli.

 Utstillingen omfatter bilder, platecovre og pønka kunst. Pønkens grunntanke om å provosere, irritere og korrumpere skal til 16. mars underholde etablissementet, noe som vel må sies å treffe litt til side for subkulturens utspring.

Genierklært

Gamle pønkere som for lengst har byttet ut nagler og imponerende hårmanke med dress og pomade i håret, skal forklare og beskrive stilarten for dem som bryr seg.

 Bruk av hakekors og andre voldsomme elementer blir forklart med at dette var del i en gjennomtenkt og gjennomgripende protest. En protest mot det bestående, mens aktørene fra 70-tallet genierklæres. For mange er denne utstilllingen et vulgært nakkeskudd på en bevegelse som har fått leve for lenge, for andre et interessant innblikk i en død motkultur.