Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pønken er slett ikke død

PRAHA (Dagbladet): - Er vi nummer èn i Norge også? Wow, nå tar vi visst helt av, sier en sjokkskadd vokalist Dexter Holland i The Offspring, 1999s første store farsott på verdens hitlister.

Det usannsynlig har skjedd: En fyr med colabunnbriller og kameraten hans fra high school med sykkelkjede rundt halsen viser finger'n til Cher, Whitney og Mariah, og skviser divaene vekk fra toppen av klodens hitlister. Låta heter «Pretty Fly (For A White Guy)», bandet heter The Offspring og resultatene er sensasjonelle. Albumet «Americana» har solgt tre millioner i løpet av to måneder, og både singel og album har gått til gull i Norge i løpet av noen kjappe januaruker.

- Dette er langt mer behaglig enn å ha en vanlig jobb, flirer vokalist Dexter og tar en tsjekkisk Budweiser sammen med Dagbladet.

Først var Offspring et rent hobbyband ved siden av skole og studier.

- Jeg studerte genetikk, forteller Dexter.

Grønsjskollinger

Debutalbumet kom i 1989 uten at noen la merke til det.

- Vi hadde problemer med å selge ut førsteopplaget på 3000. Oppfølgeren kom i 1992. Også den oversett selv av ihuga pønkfans.

Grønsjbølgen satte alternativ musikk på dagsordnen, og nypønken ble den nye katalysatoren for tenåringsangst i 1994. Bølgens ledestjerner het Green Day og Offspring.

- Plutselig hadde vi solgt åtte millioner av «Smash»-albumet. Det var som en ulykke. Vi skjønte ingenting. Det var liksom ikke vår greie å være rike rockestjerner.

- Så da fikk dere deres fem minutter med berømmelse?

- Ja, eller det ble et år, da.

Innen Offspring rakk å få ut oppfølgeren «Ixnay On The Hombre» (1997) var poppønkhysteriet forlengst avblåst for denne gang.

Bandet var fortsatt en solid konsertattraksjon, men nedturen hadde begynt.

Og da Offspring ga ut sin nye plate «Americana» i november i fjor, forsvant den ut av salgslistene i løpet av to uker. Men undervurder aldri Bryan Holland (Dexter blant venner) og hans gitarspillende kompis Kevin «Noodles» Wasserman. De har en egen evne til å dukke opp når man minst venter det. Denne gangen skjedde det med humørpillen «Pretty Fly (For A White Guy)» og dens hysterisk festlige video.

Den hvite nerden

- Videoen handler om denne hvite nerden som tror han er den urkule hipp hopp-kisen. Jeg ble inspirert til å skrive låta av alle disse guttungene i Los Angeles som prøver å se ut som gangstere, noe de overhode ikke er. Det handler om å være den man er og ikke prøve å være noe annet. Offspring er på den måten. Vi har alltid holdt på med vårt helt på sida av musikkbransjen, men , det funker!

Uglamorøse

Alt er liksom feil med Offspring. Som superstjerner er de altfor anonyme og alt for uglamourøse, for nykkefrie og for lite suksessfikserte.

- Vi vil ikke bli celebriteter. Derfor har vi unngått alt som heter tv-show. Suksessen tar vi som en ren bonus.

Som pønkere er de alt for høflige, for velartikulerte, for velutdannede, for skikkelige og for solbrune. Dexter, for eksempel, har middelklassebakgrunn med lærerforeldre og sunne interesser som surfing og samfunnet og sånn. Nå har han jaggu fått barn også!

- Vi elsker det

- Jeg skjønner hvor du vil. Men jeg har beholdt spiriten og engasjementet som pønkrocker. Om et halvt år er vi sikkert glemt av hitlistepublikummet igjen, men vi vil fortsatt reise rundt og spille for våre trofaste fans. Vi elsker det, simpelthen, og alder spiller mindre rolle.

- Du kutta rastaflettene her for et par år siden. Når skal du få deg skikkelig arbeid?

- He, he. Det pleide alltid min mor og far å si også. Jeg fikk jo en utdannelse, men jeg kan love deg at Offspring er mye morsommere enn en streit jobb, gjentar Dexter med et bredt flir.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media