Pønkere i drag

... og andre tidsbilder fra et radikalt kunstmiljø på 80-tallet.

VOVET STIL: Gjengen til Jonny Halberg var utfordrende også i klesveien. Fra venstre, Ole Johnny Ardem, Kjetil Korslund, Jonny Halberg (sittende), Stig Sæterbakken, og Heidi Lyshol. Fotograf: Else Marie Ardem.
VOVET STIL: Gjengen til Jonny Halberg var utfordrende også i klesveien. Fra venstre, Ole Johnny Ardem, Kjetil Korslund, Jonny Halberg (sittende), Stig Sæterbakken, og Heidi Lyshol. Fotograf: Else Marie Ardem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Noen kaller «1983» en oppvekstroman. Det er det ikke. Det er en dannelsesroman, sier Jonny Halberg. Vi møter ham på 80-tallets kuleste utested, Café Sjakk Matt. For tredve år siden var de så kosmopolitanske at de serverte cappuccino og pastaretter. Halberg tar seg en Fernet-Branca for helsas skyld. 

Hovedkarakteren i Halbergs nye, halvveis selvbiografiske roman «1983» får dannelsen fra det radikale kunstnermiljøet Halberg selv tok del i. Med blant andre avdøde Stig Sæterbakken.  

Tidsbilde Dermed er boka også et tidsbilde fra et Norge i brytningstid: Roberts personlige forandring speiles av samfunnet rundt ham.

- Robert går fra politisk engasjement til estetikken. Noe lignende skjedde jo i litteraturen etter sekstiåttergenerasjonen, den ble mer formalistisk.

Bandet til Stig Sæterbakken, Grå, kler seg opp i grå dresser, barberer halve hodet, og sminker seg når de går på byen i boka. Og i virkeligheten. 

- Det var et forsøk på protest mot den avskyelige glamkulturen — med permanent og brunkrem — som rådet på den tiden, sier Halberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer