Pønkernes hevn

Blitz har overlevd to bomber fra nazister, to rivingsvedtak og en trussel om å bli sprengt i lufta. Man kan bli paranoid av mindre.

DET HADDE BLITT 80-TALL. Man fikk MTV, Carl I. Hagen og narkotika utenfor skoleporten. Man fikk Døden på Oslo S. og midt på gata slo ungdommene seg alvorlig vrange. Folk hadde samlet seg, de valgte å slåss mot det de følte var det eneste samfunnet kunne tilby dem: Politi, køller og tåregass.

Alt de ønsket seg var et selvstyrt ungdomshus. 12. september 1980 stjal de seg et.

81 unge fra den nystifta organisasjonen UngMob okkuperte Skippergata 6 i sentrum av Oslo. Kommunen måtte til slutt kapitulere og la ungdommene bli. Men vinteren var knallhard.

I Skippergata blåste vindene rett inn, noen var nær sammenbruddet, noen fikk lungebetennelse. I januar ga de opp okkupasjonen etter at kommunen tilbød en del av et fire etasjers hus i Pilestredet 30. Etter okkupasjonsrusen var utfallet en nedtur for mange. «Hvem gidder egentlig å samle restene av knuste drømmer?» spurte noen.

Men Blitz åpnet natt til 1. mai 1982. Det var til og med dem som av pur lykke sang «Gata er vår», selv om gata egentlig var overtatt av 1000 politimenn med køller og tåregass den kvelden.

Blitz har sin egen versjon av tida som fulgte:

«Det primære målet var å passivisere oss i den grad at det ville være en enkel sak å fjerne oss, som ugress i beddet. Planen var klar. Gi dem et aktivitetshus med en kommunal dirigent, så skal man nok få kontrollen over dem. Få dem vekk fra gata, og inn i A4-eksistensen.»

SIST LØRDAG, langs den harde asfalten i Oslo: Blitz er på vei mot den israelske ambassaden. Vi føler så vidt på krafta, på aggresjonen. Stein Lillevolden (42) bærer fana. En kvinne skriker seg hes inn i megafonen. De som følger bak henne svarer. «Israel har blod på henda\'», «Ingen fred uten frihet». Politiet står oppstilt med skjold. Noen har køller. Det regner. Ved Slottet kommer det ridende politi til.

- Jeg baner meg fram, sier Lillevolden.

SEINERE, INNENFOR DØRA TIL BLITZ, på en håndskrevet plakat, står det:

«Det ble sluppet inn to sivilsnut på Blitz her om dagen. Er du her etter stengetid, så ikke slipp inn folk du ikke veit hvem er. Eventuelt følg personene dit de skal. Det gjelder VÅR sikkerhet. TAKK»

En mann har med ei rotte i bur. To schæfere går rundt og snuser. En babygutt suger melk av brystet til mora. I kafeen serverer de kikertegryte med varm linsestuing.

Mannen med den sorte skinnjakka vil ikke snakke, han snakker i store nok bokstaver bakpå jakka si. Det står «FØKK HELE DRITTEN!!»

Utenfor Blitz-huset griper en mann megafonen:

- Folkens, nå skal vi virkelig kødde det til for alle de egoistiske bilistene som tror de eier gata her i Oslo.

De setter seg på syklene, de roper mens de trår, «Ta sykkelen. Ta gata. Fri. Fri. Fri». Trafikken går i stå.

Om kvelden står Lillevolden i døra og smiler. Han er stolt, litt rørt. Du ser det på ham. Stein sto der den dagen for 20 år siden også. Nå står han og tar imot ungdommen. Han klemmer på noen. Det er Blitz-bursdag.

MEN DET ER Ida (22) og Dag (23) som er stemmene til Blitz nå. De kan ikke snakke om etternavn, om hvor de kommer fra, om hva de gjør på om dagene, eller om hva som trakk dem til Blitz-miljøet da de var 16 år gamle.

- Blitz har alltid boikotta pressen. Dere har en «Vær Varsom-plakat». Vi har vår «Vær Varsom-plakat». Dessuten er media en del av myndighetene. Ikke kom og si noe annet, sier Dag.

- Lider dere av paranoia her inne?

- Du må forstå at vi vil vokte oss for politiets overvåkning. Og selv om nazimiljøet har ligget nede, så finnes det personer der ute som holder øye med oss. Det er dette forbannede kontrollsamfunnet som vil sette kjepper i hjulene for oss. Vi føler behov for å beskytte oss. Vi utgjør tydeligvis en trussel for myndighetene. Vi er et ungdomshus og en ungdomskultur, en av få, som ikke har latt seg kontrollere av det etablerte samfunnet. Vi har ikke latt oss kjøpe opp av makten. Dette er uhemma ungdomsvirksomhet.

- Er ikke dere like lukket som dem dere selv kritiserer?

- Vi har lært av historien. POT er over oss. De kommer med alt dette nye overvåkningsutstyret sitt som... Tror du ikke vi vet at de har fått alskens ny teknologi? Faren for å bli storma er fortsatt overhengende. Politiet ønsker å være til stede så mye de kan her, helst hele tida. Da er det bare å holde nevene klare, når det skjer.

- Skjer det?

- Du kan jo faen meg aldri vite... Leser du LUND-kommisjonen vil du skjønne alt. At Blitz har vært overvåka fra dag 1, fram til 1986. Vi vet at overvåkninga av venstresida har pågått helt fram til nå. Å tro noe annet er like dumt som å tro at vi skal slutte å være revolusjonære.

- Har dere blitt konforme, Ida?

- Nei, hvordan det?

- Har dere blitt en kosebevegelse?

- De politiske aksjonene til Blitz vil tale for seg. Bare vent til Verdensbanken kommer. Det er ikke en sjanse i havet for at vi skal ende opp som et koseforum.

183 BLE ARRESTERT i og rundt Blitz natt til 1. mai 1982. Det er ingen som blir arrestert natt til 1. mai 2002. Om morgenen tenker de bare på toget. Ida har strøket bannere. Noen har sittet oppe om natta og sydd faner.

- Er det noen som vil blåse opp ballonger her, spør Lillevolden.

Ballongene, de med skriften «Blitz 20 år - Ute av kontroll» farer mot himmelen. Noen smeller. Noen går lufta bare ut av.

Ei jente som kommer med sykkel sier hun vet hvorfor det regner:

- Selv Gud har blitt en høyborgerlig jævel nå. Gud har meldt seg inn i NHO. Det var bare det som mangla.

Noen har med brød til frokosten. Noen har tatt med egg. Noen spiser av «Blitz 20 år-kaka», selv om den er mektig, selv om den er aldri så søt.

Jenta som heter Marte, det er hun som er sjefsskikkelsen selv om de ikke skal ha sjefsskikkelser i Blitz. Hun er entusiasmen selv:

- Vi gir ballonger til unga\'. Det er bra for rekrutteringa, gliser hun.

En hyggelig gutt vil bare hviske noe inn i øret vårt. Han har kommet løpende for å si det.

- Du vet at du blir filma nå? At du havner i politiets filer, i registrene deres? Du vet?

Og etterpå sier han:

- Det er omtrent bare hæren og bombefly som ikke har blitt satt inn for å fjerne oss.

NOEN STÅR DER OG MIMRER. Om den gangen politikerne kuttet bevilgningene til Blitz med 400 000 kroner, og 50 aksjonister svarte med å bryte seg inn for å ta for seg av formannskapets julebord.

Om den gangen man skulle stemme over forslaget om rivingen av Blitz i bystyret, og aksjonistene på galleriet satte på en ulende sirene, kastet tau over rekkverket, firte seg ned i salen og klubbet igjennom vedtaket om å beholde huset.

Om den gangen Blitz-miljøet ga sine folk beskjed om å ta med 160 kroner til en antirasistisk demonstrasjon på Youngstorget, dette for å ha reisepenger hvis de måtte ut av byen for å slåss med nynazistene.

Om den gangen de iført fangedrakter klippet opp gjerdet til Bredtveit kvinnefengsel for å vise solidaritet med de innsatte. Og om den gangen man forkledd som publikum aksjonerte mot Miss Norway-finalen ved å kaste smørsyre på modellene og juryformann Carl I. Hagen.

Og om den gangen politiet rykket ut med 40 politifolk, 13 politibiler, fire politihester og fem motorsykler fordi en dør var sparket inn i et hus ved siden av Blitz.

BLITZ FIKK visst ni liv. Og sannelig er ikke Smørsyra, Blitz-avisa, tilbake også. Det var denne siste lederatikkelen vi tenkte på da vi dro. Ved siden av smilet til Lillevolden i døra. Lederartikkelen som var så sår, men så full av håp: «Har du drømt om grønt gress på den andre sida av gjerdet hvor kyra er fri for all slags galskap og plutoniumsavfallet forlengst er borte, hvor biler går på vann, hvor dominans og makt er fremmedord og det finnes mat på hvert et bord, hvor murene rives og folk slipper fri, grensene fjernes så du kan gå hvor du vil? Da skal du vite at vi er i ferd med å samles, vi skal få det til»

STERKE: «Ta sykkelen. Ta gata» lød Blitz-parolen på jubileumsdagen. Det ble det trafikk-kaos i Oslo av.
20 ÅR MED MOTSTAND: Blitz var godt synlige i 1. mai-toget i år. Ved Stortinget dukka også Blitz-brødrene i Gatas Parlament opp på lastebilen.
KALDDUSJ: Thomas Giertsen prøvde å nærme seg Blitz på jubileumsdagen, utkledt med skinnjakke og palestinaskjerf. Han ble jaget bort med vannballonger.