Poor lonesome cowboys

FILM: I august får Quentin Tarantinos nye film, «Inglourious Basterds», norsk kinopremiere. I mellomtiden kan forventningsfulle fans, og andre filmentusiaster, hygge seg med «The Wild Bunch» (1969) på dvd. «The Wild Bunch» er en av de absolutte klassikerne innenfor westernsjangeren, regissert av et av Tarantinos store forbilder, Sam Peckinpah.

I et brunsvidd og mollstemt ørkenlandskap rir den aldrende bankraneren Pike Bishop (William Holden) rundt sammen med den forsofne banden sin. Han jages av sin tidligere kamerat Deke Thornton (Robert Ryan), som har gått over til myndighetenes side etter at det store sviket drev vennene fra hverandre. Men både Bishop og Thornton klamrer seg fremdeles til koden i det lovløse livet. Den moderne verden, med biler og storpolitikk og gi-og-ta, passer dårlig for de brutale mennene som fremdeles setter ære og lojalitet høyest.

«The Wild Bunch» ble kalt filmhistoriens blodigste film da den kom i 1969. Førti år senere er det lettere å verdsette filmen for dens både nøkterne og ømme portrett av en hard verden som er alt annet enn sort og hvit.

Inger Merete Hobbelstad

Film- og teateranmelder i Dagbladet.