Pop-eksplosjon i rock

For mange begynte rocken med The Stooges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: De spilte punk før det var noe som het det, og Iggy Pop er seinere blitt kalt punkens gudfar. Men de spilte egentlig for bra til å være punkere. The Stooges har influert flere band enn de kanskje er klar over sjøl, selv om de solgte få plater da de holdt på.

Bandet ga ut to plater med den besetningen som sto på scenen i Bergen i går kveld, brødrene Scott (trommer) og Ron Asheton (gitar), mens Mike Watt har erstattet avdøde Dave Alexander på bass. Etter hvert kom også Steve Mackay inn på saksofon.

«The Stooges» og «Fun House» kom i henholdsvis 1969 og 1970, og årstallene er også titlene på hver sin låt. Albumet «Raw Power» kom riktignok i 1973, men det teller liksom ikke fordi bandet i realiteten var ferdig. I 2003 kom de så sammen igjen første gang, og i går kom rock\'n\'roll-sirkuset til Bergen. Til høsten går de i studio, og da er det morsomt å konstatere at dette sirkuset ikke består av klovner, men hardt arbeidende artister.

Nesten fullt

Bergenshallen var riktignok ikke helt full, men det kunne virke sånn. For dem som var der, mange hadde tatt turen fra Oslo, var det en høytidsstund. Rett før halv ti står Iggy Pop og tripper som en liten unge og venter på å komme inn på scenen. Han veit hva som forventes av ham, og det går ikke mange minuttene før han kaster seg ut over publikum. Fyren er 59 år og verdensmester i stagediving! Og snakk om komp og riffstyring! Stødig er mellomnavnet til disse gutta, som lager en så tett og tung lydvegg at Bergenshallen sikkert dirrer enda.

Iggy er like tynn og senete som han alltid har vært, og bulen på den trange buksa er der. Jeg har sett mange trøtte og matleie rockere, men Iggy er så langt unna dem du kan komme. I halvmørket flørter han hemningsløst med publikum, og etter en halvtime er ti av dem på scenen sammen med ham. «Ikke gå», roper Iggy når de gjør tegn til å gå ned. Han vil dele opplevelsen med dem. Det er dette som er rock\'n\'roll. Vi kan jo kalle det interaktiv rock! Iggy elsker sitt publikum, og vi elsker ham tilbake.

Kompromissløst

Det er primitivt, nakent, rått og framfor alt kompromissløst. Dessuten: En låt som «Dirt» setter alle andre «powerballader» i skyggen. Dette er det real thing. Rockens er ikke død, sier Iggy, kanskje gjenoppsto den i går kveld i sin mest primitive form. Han legger opp til «Dead Rock Star». Han er ikke død enda, men med sitt destruktive levesett har han har vært fryktelig nær. Og han var i Bergen, og kunne rope: Fucking Norwegians! Fucking takk!

RÅTT OG BRUTALT:  Iggy Pop ble stjerne etter The Stooges. I går var han en del av bandet. Det startet i 1967 og ga ut tre plater før det smuldret bort i heroinen. I går var bandet i Bergen og viste hvorfor de har influert de fleste som har en gitar over halsen.
RÅTT OG BRUTALT: Iggy Pop ble stjerne etter The Stooges. I går var han en del av bandet. Det startet i 1967 og ga ut tre plater før det smuldret bort i heroinen. I går var bandet i Bergen og viste hvorfor de har influert de fleste som har en gitar over halsen. Vis mer

Fucking takk til deg, Iggy & The Stooges.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer