REAKSJONER: Flere reagerte med sjokk og vantro da bandet BNK48 gjennomførte en TV-sendt bandøving iført t-skjorter med hakekors. Nå vil de sørge for at ingen begår samme feilen som dem. Foto: NTB Scanpix
REAKSJONER: Flere reagerte med sjokk og vantro da bandet BNK48 gjennomførte en TV-sendt bandøving iført t-skjorter med hakekors. Nå vil de sørge for at ingen begår samme feilen som dem. Foto: NTB ScanpixVis mer

BNK48

Pop-gruppe legger seg flate etter sjokkopptreden

Var på TV med hakekors-t-skjorter.

To dager før Den internasjonale holocaustdagen 27. januar, vekket den thailandske musikkgruppa BNK48 sjokk og vantro da de gjennomførte en TV-sendt bandøving iført t-skjorter med hakekors. Dette melder The Independent.

Diplomat Smadar Shapira ved den israelske ambassaden i Bangkok er blant dem som reagerer.

- At bandets frontfigur viser nazisymboler på denne måten, sårer følelsene til millioner verden over, skriver hun på sin Twitter-side.

Vokalist Pichayapa «Namsai» Natha legger seg nå paddeflat. Natt til søndag leverte hun en tårevåt unnskyldning fra scenen under en konsert.

Ifølge South China Morning Post har sangeren også gått ut og beklaget på sin Facebook-side.

«Tilgi meg og gi meg råd, så jeg kan bli voksen og ikke begå slike feil i framtida. Jeg kan ikke fikse denne feilen, men jeg kan love at det aldri skjer igjen», skriver hun ifølge den engelskspråklige Hongkong-avisa, som også skriver at hakekors og nazi-effekter er relativt vanlig i Thailand.

Årsaken skal være mangel på historisk bevissthet, heller enn faktiske holdninger.

Ikke første gang

South China Morning Post peker på flere liknende tilfeller. I 2011 måtte en katolsk skole beklage etter at elevene kledde seg opp i nazi-uniformer for en skoleparade.

To år etter var det det prestisjetunge Chulalongkorn-universitetets tur, da studenter hang opp et maleri av Adolf Hitler sammen med Supermann og andre superhelter, i forbindelse med avgangseksamen, ifølge The Telegraph.

Simon K. Li er direktør ved Hongkong Holocaust and Tolerance Center. Han mener de stadige nazi-kontroversene skyldes en kombinasjon av uvitenhet og fordommer.

BEKLAGER: Vokalist Pichayapa Natha og manager Nataphol Pavaravadhana møter ambassadør Meir Shlomo. Foto: AFP photo / Israels ambassade i Thailand / Scanpix.
BEKLAGER: Vokalist Pichayapa Natha og manager Nataphol Pavaravadhana møter ambassadør Meir Shlomo. Foto: AFP photo / Israels ambassade i Thailand / Scanpix. Vis mer

- Fra tid til annen spør vi oss: er det ren uvitenhet? Kulturell ufølsomhet? Reinspikka antisemittisme? Noen ganger kan det være alle tre, sier han til The New York Times.

Ifølge The Independent er det også flere som skylder på det thailandske utdanningssystemet, som ifølge kritikerne nedprioriterer verdenshistorie til fordel for et ensrettet fokus på Thailands historie.

BNK48-fan Samruay Kraspra er en av dem.

- Hva forventer du? Vi lærer bare om krigene mellom Thailand og Burma på skolen, sier hun til South China Morning Post.

Prasit Rudeekriengkrai, som også er fan av gruppa, stiller seg uforstående.

- Jeg er over 40, og aner ingenting om dette. Da jeg så t-skjortene, falt det meg ikke inn at det kom til å bli et problem, sier han.

Vil øke bevisstheten

Søndag ettermiddag møtte Natha og BNK48s manager Nataphol Pavaravadhana Israels ambassadør til Thailand, Meir Shlomo, for å unnskylde offisielt. Ifølge The New York Times diskuterte de «viktigheten av historien generelt, og bevissthet om holocaust og antisemittisme spesielt».

Møtet endte med at gruppen gikk med på å delta i en kampanje for å øke kunnskapen om holocaust i landet.

Dette skriver Smadar Shapira på sin Twitter-side.

- Bandet har gått med på å ta del i aktiviteter i utdanningsøyemed, sammen med den israelske ambassaden.

Ifølge Shapira foreslo bandet selv at de kunne bidra til workshops om holocaust, for å vise sitt engasjement i saken.