Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pop-Norge vil vise muskler

I går ga styret i vederlags-organisasjonen Gramo oppstartsmidler til det nyopprettede Norsk Artistforbund (NA). Gramart har vært skeptiske, og mener det ikke er behov for et nytt forbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er veldig glade for dette. Det betyr at vi kan starte arbeidet slik vi vil. Gramart er en organisasjon for plateartister uansett sjanger. Vi trenger en forening som består av pop-, rock-, country- og danseband-artister, sier lederen i Norsk Artistforbund (NA), Tore Hansen.

Han sier at NA er et forsøk på å lage en organisasjon à la Norsk Jazzforbund for pop-/rockartister.

Ønsker samarbeid

- Vi ønsker ingen konflikt med Gramart, men et nært samarbeid. På en uke har vi fått 120 medlemmer. Vi vil rekruttere medlemmer som allerede er med i Gramart, som fremdeles skal være vår hovedorganisasjon, sier Hansen.

I går søkte NA om å bli medlem av plateartistenes vederlagsbyrå Gramo. Foreningen ba også om 500 000 kroner til driftsstøtte.

- Kritikk av Gramart

Den viktigste jobben for NA blir kampen for å heve popartistenes utbetalinger fra vederlagsbyrået Tono.

- Vi er pariakasten med den laveste satsen. Vi skal også arbeide for å få noen fra vår sjanger inn i Kassettavgiftsfondet og Fond for utøvende kunstnere, som bare er befolket av finkulturen, sier Hansen.

Styreleder Philip Kruse i Gramart er skeptisk til den nye artistforeningen, men er innstilt på å samarbeide med dem. Han er bekymret for ytterligere splittelse i musikklivet.

- Dette kom ikke overraskende på oss, men jeg ser ikke behov for flere forbund. Dessuten opplever den nye Gramart-administrasjonen opprettelsen av NA og søknaden om Gramo-medlemskap som en kraftig kritikk, sier Kruse.

Norsk Artistforbund/Gramart/Gramo

Norsk Artistforbund ble stiftet 11. september i år. Styret består av Tore Hansen (leder), Jørn Hoel, Aslag Haugen, Egil Eldøen, Bård Jørgen Iversen og Eli Kristin H. Hagen.

Forbundet består av norske popartister som Åge Aleksandersen, Ottar «Big Hand» Johansen, Tor Endresen, Henning Kvitnes m.fl. og andre som tapte slaget om Gramart tidligere i år.

Medlemmene i den nye organisasjonen (NA) består av utøvere og komponister.

Gramart er plateartistenes fagforening, som gir juridisk hjelp. Har forvaltning av vederlagspenger som spesialfelt.

Gramo er en forkortelse for Grammofonartistenes forening. Hjelper norske artister å forvalte vederlagsmidlene fra Gramart. Øivind Myhrvold og Casino Steel var tidligere frontfigurer i Gramart, og sitter nå i styret i Gramo.

NY ORGANISASJON: Norske popartister som Jørn Hoel, Åge Aleksandersen og Tor Endresen står bak Norsk Artistforbund, og fikk i går penger til oppstarten.