Pop og rock er fyll(e)stoff

En av fem topplåter handler om alkohol.

TIL INSPIRASJON: Den kanadiske rockelegenden Neil Young nyter en øl under konserten på Norwegian Wood festivalen i Frognerbadet i 2009. Artister tar seg en øl og synger om det, iføløge en britisk undersøkelse.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TIL INSPIRASJON: Den kanadiske rockelegenden Neil Young nyter en øl under konserten på Norwegian Wood festivalen i Frognerbadet i 2009. Artister tar seg en øl og synger om det, iføløge en britisk undersøkelse. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

En ny studie fra et britisk universitet viser at gjennomsnittlig inneholder én av fem sanger på ti på topp-listene referanser til alkohol.

Doblet på ti år Ifølge avisen The Telegraph, som omtaler undersøkelsen gjort ved Liverpool John Moores-universitetet, at antallet alkoholhentydninger i låter er fordoblet i løpet av det siste tiåret.

Dette skyldes delvis at flere amerikanske artister gjør det skarpt på britiske hitlister.

Man tok for seg fire tiår med topplister. I 1981 nevnte svært få sanger alkohol, et antall som var enda lavere i 1991, angivelig fordi datidens ravekultur var mer opptatt av ecstasy enn alkohol.

«Alkorelatert pop» I 2001 nevnte åtte prosent av sangene på listen drikking, og i 2011 var prosentandelen økt til hele 18,5 prosent.

Universitetsstudien konkluderer ifølge avisen med at man «så raskt som mulig trenger en større forståelse av innflytelsen på alkoholrelatert populærmusikk på unge lyttere».

SKÅÅÅL, JENTER: Trioen Queen Bees med Anita Skorgan (t.v.), Marianne Antonsen (t.h.) og Rita Eriksen. skåler i sprudlevann. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
SKÅÅÅL, JENTER: Trioen Queen Bees med Anita Skorgan (t.v.), Marianne Antonsen (t.h.) og Rita Eriksen. skåler i sprudlevann. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix. Vis mer

Man frykter videre at offentlige kampanjer rettet mot ungdoms alkoholforbruk vil bli overdøvet av musikkindustrien.

(NTB)

KORKEN MELLOM TENNA: The Cramps under Øyafestivalen.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KORKEN MELLOM TENNA: The Cramps under Øyafestivalen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer