Popblader med bonus

Er Bob Dylan-samlingen din komplett?

- Jaså, du er en av dem som kjøper to utgaver av samme blad...

Lett foraktelig tar damen i Narvesen-kiosken imot pengene for to utgaver av juninummeret av det britiske musikkmagasinet Uncut. Bladene har nøyaktig det samme innholdet, men forskjellig forside. Og ikke minst: To forskjellige CD-er følger med heftene. Skal du ha begge, må du kjøpe to utgaver.

  • Og det gjør du. For her dreier det seg om eksklusive samlinger med coverversjoner av Bob Dylan-låter.
Ingen Dylan-fan kan la dette tilbudet gå fra seg. Men sleipt er det selvsagt. Uncut fordobler salget til sine mange platesamlende kjøpere. Men det Narvesen-damen ikke har forstått, er at platene i seg selv er verdt pengene. Du får dem for kr 89,- pr. stk., og allerede om en måned er de trolig ettertraktede samleobjekter.

  • Tidligere i år gjorde Uncut det samme med The Rolling Stones.
Interesserte fikk kjøpt to forskjellige antologier med Stones-coverlåter. Både Stones-platene og Dylan-platene er glimrende, dels fylt med forholdsvis sjeldne kutt, dels med helt eksklusive innspillinger.

  • Narvesen-damen ville nok blitt enda mer forskrekket om hun for noen år siden hadde hatt kunder som kjøpte i alt fire identiske utgaver av nr. 4, 1997, av det norske magasinet Beat, alle med forskjellige Dylan-bilder på forsida.
Da fulgte det ikke engang CD-er med på kjøpet. Trenden er selvsagt et triks for å lokke fram den samlermanien som ligger på lur hos enhver rock\'n{rsquo}roll-entusiast. Begrepet «Collectible Edition» smykker stadig oftere spesialutgivelser eller ordinære utgaver av magasiner som dybdebehandler trender eller enkeltpersoner.

  • Samlerverdien av hvert enkelt magasin varierer.
De beste av disse bladene er like omfattende som bøker og inneholder som regel et sterkt mangfold av innfallsvinkler, detaljkunnskaper og illustrasjoner. I Uncut har et panel på 78 musikere og eksperter kåret Bob Dylans 40 beste låter. Hvilken som vant? Ikke overraskende: «Like a Rolling Stone».

BOB I JUNI:</B> Juninummeret av Uncut har to blader med samme innhold, men forskjellig cover og bonus-cd. Er du Bob Dylan-fan er fristelsen stor til å kjøpe begge bladene.