Popens sjelegransker

For en som har fulgt Beach Boys' ups and downs i rundt 40 år, er det en fornøyelse å få dette flunkende nye Brian Wilson-produktet i hendene.

CD: Denne popens blanding av godzilla og guru har sannelig ikke mistet sin gylne touch. Det er bare å gi seg over.

Dette er Brian Wilsons tredje soloalbum med nye låter etter «Brian Wilson» (1988) og «Imagination» (1998). I mellomtida har han sluppet det strålende soundtracket til Don Was' TV-dokumentar «I Just Wasn't Made For These Times» samt konsertalbumene «Live At The Roxy» og «Brian Wilson Presents Pet Sounds Live». Alt har vitnet om at Brian Wilsons formkurve stadig er stigende.

Mer enn de aller fleste i hitlistebransjen har Brian Wilson klart å gjøre pop til et uttrykksmiddel for personlige konflikter og psykologiske blåknuter.

Slike har det ikke manglet på i Wilsons tilfelle. Store deler av tida etter Beach Boys-triumfen «Pet Sounds» (1967) har han tilbrakt i et mentalt ingenmannsland. Etter årevis med slit ser han ut til å være tilbake ved sine kunstneriske frontlinjer.

Fortsatt får han tekstene til å vibrere av levd liv, av vitnesbyrd om hvor vanskelig det er å leve, å uttrykke seg, å ha et sunt forhold til andre mennesker. Her er låt etter låt verdt å fordype seg i. Det lyder friskt og nytt -   samtidig som et ekko fra Brian Wilsons beste ting klinger som henvisninger i kor, i instrumentering, i arrangementer og melodiføring. Lekkert er det når han for eksempel i låten «Fairy Tale» sender en hilsen til Phil Spectors baby love-sjanger, en av de nyskapningene som framfor alt satte Wilson på sporet tidlig på 1960-tallet.

Wilson står støtt på egne føtter, og strengt tatt er det unødvendig at folk som Elton John, Eric Clapton og Paul McCartney er med som gjester på hver sin låt. Men de gjør heller ingen alvorlig skade. Vakkert er det at et opptak med avdøde broder Carl Wilson er lagt inn på sporet «Soul Searchin'», en sang som åpner et svelg av ensomhet. Ikke mange andre enn Brian Wilson kan få så vanskelige følelser til å klinge så ekte og samtidig så vakkert.

Eksklusivt intervju med Brian Wilson i Dagbladet i morgen.

Les dagens plateanmeldelser

<B>TIL NORGE:</B> 6. august spiller Brian Wilson i Oslo konserthus. Beach Boys har besøkt Norge flere ganger, men da uten Wilson.