Popklassikeren som delte verden i to

Paul Simons «Graceland» er 25 år.

25 ÅR SENERE: Fra innspillingen av «Under African Skies», som følger med jubileumsutgaven av Paul Simons «Graceland». Her mimrer Simon med Tony Cedras, Barney Rachabane og Bakithi Kumalo. Foto: Sony Music
25 ÅR SENERE: Fra innspillingen av «Under African Skies», som følger med jubileumsutgaven av Paul Simons «Graceland». Her mimrer Simon med Tony Cedras, Barney Rachabane og Bakithi Kumalo. Foto: Sony Music Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Joe Berlingers nye dokumentarfilm om innspillingen av «Graceland» sier Paul Simon nærmest uten omsvøp at han ga blanke i politikk og FNs kulturboikott da han reiste til apartheidstaten Sør-Afrika i 1986. For ham handlet det bare om musikken.

Et problematisk standpunkt den gang, som vi likevel skal være sjeleglade for at Simon inntok.

«Graceland» begynte kanskje som en politisk noe naiv øvelse i kulturkolonialistisk sampling, men vokste til å bli et revolusjonerende musikalsk storverk, en hyllest til sørafrikansk musikkultur og en dypt symbolsk forening av den amerikanske populærmusikken med dens afrikanske røtter. I kraft av sin natur ble den også et bidrag i kampen for et fritt Sør-Afrika, om enn et temmelig politisk ukorrekt sådant.

Denne nesten sømløse fusjonen av sublimt pophåndverk og mektige sørafrikanske musikktradisjoner som mbaqanga, isicathamiya og jaiva, iblandet country, zydeco og tex-mex, forløst og framført av Simon i samarbeid med en lang rekke fabelaktige musikere og sangere, har knapt sitt sidestykke i musikkhistorien.

ET AV POPMUSIKKENS absolutte mesterverk er blitt 25 år gammelt, og man lar ikke anledningen gå fra seg. Det er tid for den fulle jubileumsbehandlingen på cd, dvd og vinyl, med deluxe-utgave med Berlingers «Under African Skies», og en påkostet samleboks som i tillegg inneholder en cd med demoopptak og en dvd med en konsert fra Harare i 1987, samt to bøker med bilder, intervjuer og Paul Simons håndskrevne låttekster og notater. Filmen er også tilgjengelig spearat som Blu-Ray og dvd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer