Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Popmusikkens humane diktator

Tom Stalsberg om «Den Legendariske Tor Milde».

FAEN, TOR: Tom Stalsberg skriver minneord etter musikkjournalist Tor Milde. Foto:Jørn H.Moen, Dagbladet
FAEN, TOR: Tom Stalsberg skriver minneord etter musikkjournalist Tor Milde. Foto:Jørn H.Moen, Dagbladet Vis mer

Faen, Tor. Dette var for tidlig. Reis i fred dit hvor de gode refrengene vet å sette pris på en fyr som deg: Dønn ærlig. Skarp som få innenfor faget one-linere, med en unik kunnskap om film, populærkultur og popmusikk og med det politiske hjerte plassert på den riktige sida.

Den Legendariske Tor Milde? Ja, gutta som herjet med oss i den tabloide musikkpressen på 1980-tallet, de var mestere i å skrive og skape sine helt genuine myter.

De var da kanskje også bedre enn de flest av oss andre. Fulgte bedre med, og de kunne slenge og smelle i alle retninger under dekket av å dyrke rock — og popmusikkens klisjeer fullt ut.

Og, det var, ja det er vel lov å være ærlig, befriende tøft også. Milde var absolutt en mann for de seine kvelder. De seine kveldene da det kunne bli diskutert Prince og Papa Don`t Preach nesten like hardt og nådeløst som massakren ved Sabra og Shatila i 1982. Tor var en samfunnsengasjert "pøbel". 

Den Legendariske Tor Milde? Ja, en av mange Beat-vedtekter var å omtale Milde konsekvent som Den Legendariske. Myte? Nei, Tor var faktisk legendarisk på mange måter. Ofte etter stengetid.

Vi som forsøkte å skape oss cred ved å like den riktige rocken, de riktige artistene og kaste terninger med de riktige antall prikker, ja vi fikk huden full av Milde, Tom Skjeklesæther og etter hvert de noe yngre svirebror Eirik Mosveen.
Milde var den enkleste å forholde seg i den trioen faktisk, de to siste var lenge medlemmer av rockens fasitsvaravdeling - knegg.

Uansett, dette var Beat-generasjonen i Norge, og da snakker vi ikke om den poetiske bevegelsen fra Amerika, men musikkens marshaller og betjenter. Nå var aldri Milde en trofast våpendrager som befalte andre å skulle ha den riktige smak, han var en mann som overrasket mange ved å være "humant diktatorisk" i sitt kunnskapsrike forsvar av 2 minutter 20 sekunder, en singel, en hit, en artist som andre stemplet som skit. 

Det å komme på Cruise Cafe, Aker Brygge, i den harde tida midt på 1980-tallet kunne for en slusk fra tabloidpressen, være en prøvelse, men også ekstremt morsomt.

Jeg var aldri en nær venn av Milde, og skal ikke skryte på meg at jeg kjente ham veldig godt, men det var flere fuktige treffpunkter fra 1985 til siste gang for noen år tilbake hang ved baren på Aschehoug hagefest.

Han kunne også finne på å sende en hyggelig melding på Facebook hvis det var en ting han satte pris på. Det betydde mye, Tor.

Tor Milde ble kalt Slemme-Tor, og det levde han nok godt med. Men, Milde var også den rause, den med den hyggelige replikken og en fyr som også hadde den unike evnen at han lyttet til deg hvis han skjønte at du faktisk hadde noe å fare med.
 
Faen Tor, dette var for tidlig. Nå tynnes det i rekkene, men for å finne en slags mening, kanskje en liten trøst, så vil den Legendariske Tor Milde fortsatt rocke et sted, selvsagt hengende ved en bar der en eller annen sliten jukeboks sørger for kvalitetspop mellom neonlys og drinkenes isbiter.

Det skulle ikke forundre noen om Beatmaster, Tore Olsen, stikker innom, mens fotograf Tom Martinsen knegger ved reilen bestillende en runde på huset. Milde bifaller. Han bestiller to runder. På nesten hele verden.