Popquiz

Å høre Destroyer er å bli tvunget med på en spørrelek der du aldri helt skjønner reglene.

CD: Dan Bejar får ubønnhørlig stadig mer å skrive om. Ikke fordi han har levd lenger, men i kraft av og med dette ha gitt ut sju album under navnet Destroyer. Bejar skriver nemlig låter som nesten konsekvent refererer til hans tidligere tekster.

Drikkelek

Og han nøyer seg ikke med det: Han referer minst like ofte til andre artister, og i en typisk tekst fra «Destroyer\'s Rubies» forkommer navnene på én Beatles-låt, to Camus-romaner og et av hans tidligere album. Minst.Sånne lappetepper av referanser har vært vanlig på samplebaserte plater, som fra The Avalanches eller på Beastie Boys\' «Paul\'s Boutique», og slik det finnes egne nettsteder egnet til å finne ut av hvert eneste sample på sistnevnte, finnes det egne steder som prøver å greie ut Bejars tekster. Noen har til og med foreslått en Destroyer-drikkelek, der man skåler for hver referanse man tar.

Rai, rai

« Those who love Zeppelin will soon betray Floyd / I cast off these couplets in honor of the void », synger Bejar. Kanskje er referansene bare et tomt pek, kanskje rommer de et univers av mening. Det kommer an på hvem som hører på. Uansett har Bejar, som sitatet viser, en viss avstand til det hele, og ikke minst har han vett nok til å bryte opp tekstleken med noen riktig fine «rai, rai»-refreng.

Om damer, til damer

Dette er det også, på et vis, en ekstremt vanlig plate: Ei plate av en mannlig singer/songwriter med klagende snakkesyngestemme og innleid backingband, der hver låter handler om en dame eller henvender seg til en dame. Best er indiemidtempolåta «Water Coulors Into The Ocean» , på tross av at den eksplisitt siterer R.E.M., og helt uten at du vet at den egentlig er en ny versjon av gammel Destroyer-låt.