Popstjerner i pengekrig

Bandet Pogo Pops går til sak mot manager Petter Sandberg A/S. Bandet mener manageren har tatt for høye provisjoner. Det kan utløse et skred av krav i millionklassen fra norske artister mot deres agenter.

I forrige uke møttes partene i forliksrådet, uten å komme til enighet. Saken blir nå sendt til Oslo byrett.

Bandet mener at agenten har tatt 438 825 kroner for mye betalt for sine tjenester. Petter Sandberg har varslet et motkrav på 184 515 kroner.

Prinsippsak

I morgen skal en samlet norsk musikkbransje diskutere bookingbransjen på seminaret Bylarm i Trondheim. Temaet har tittelen «Blodsugere eller hjelpemenn».

- Dette er ikke bare en sak mellom Pogo Pops og Petter Sandberg A/S, men en skikkelig oppvask vi tar på vegne av en hel musikkbransje, sier Frank Hammersland, sanger i Pogo Pops.

- Jeg har fått henvendelser fra musikere som mener at saken kan ha stor, prinsipiell og økonomisk betydning.

I ryggen har bandet Landsorganisasjonen, med LO-advokat Jannicke Johannesen og Norsk Musikerforbund.

Høyesterett

Saken er henvist til byretten. Men før partene møtes der, har de bestemt seg for ett siste møte for å se om de kan komme til et forlik.

- Bandet kommer ikke til å redusere kravet, snarere tvert imot, sier Trond Brandal i Musikerforbundet.

LO-advokat Johannesen er ikke for optimistisk i forhold til en siste mekling:

- Saken er viktig og reiser prinsipielle spørsmål. Vi ønsker en avklaring, og vil gjerne prøve den for domstolene dersom partene ikke kommer til enighet. Vi er beredt til å ta saken til Høyesterett.

Foreldelsesfristen

Johannesen tror en dom vil få konsekvenser for hele booking/management-bransjen.

- Det er det som er hensikten. Vi mener at dagens praksis går utover musikerne.

Advokat Edvard Tveten representerer Petter Sandberg A/S:

- Sakens kjerne er hvordan man skal tolke forskriftene om privat arbeidsformidling i forhold til konsertformidling og management av en artist, sier Tveten.

Skulle Pogo Pops vinne saken, vil norsk bookingbransje kunne oppleve et ras av krav i millionklassen mot seg. Det som da kan bli redningen fra en total ruinering, er foreldelsesfristen på tre år.

MOTKRAV: Petter Sandberg slår tilbake og krever 184 515 kroner.