- Populær, men ikke kjendis

BRIGHTON (Dagbladet): Tidlig ettermiddag. Kysten av Sør-England. Noen russiske journalister har ikke funnet fram til det hvite murhuset ved stranda der Norman Cook alias Fatboy Slim og hans tv-kone Zoë Ball bor. Vi slipper inn tidligere enn avtalt. Det skjer i sannhet ikke ofte i musikkbransjen.

Cook snakker i mobiltelefonen. Zoë er hjemme, men ute av syne. Fatboy Slim setter på en video og serverer kaffe. DJ Hjemmekoselig, hvorfor?

- Jeg ser ingen grunn til å reise mer på hotell enn det jeg gjør. Så, det passer meg best å få pressen hjem. Vi er en familie, og vi har ingenting å skjule.

- Ikke redd for at folk skal vite hvor du bor og banke på uanmeldt?

- Nei, det å være DJ-musiker er ikke noe problem. Her i Brighton vet alle hvem jeg er. De ser Zoë og meg nesten hver dag. Enten på butikken eller når jeg skal på fotballkamp for å se Brighton. Vi blir ikke plaget av noen. Mange her i byen trodde nok jeg ville flytte til London da jeg giftet meg med Zoë, men da vi valgte å bli her nede ble det oppfattet som at jeg var en av de lokale. En som ikke stakk av og glemte hvor jeg kom fra.

Barnepass og bar

Fatboy Norman snakker til oss fra den private baren.

I første etasje holder Zoë på med barnepass. Inne i stua står det et oppslått IKEA-barnetelt, på salongbordet i glass ligger en samling videofilmer, blant annet Pinocchio.

- Hva slags jobb har du?

- Jeg har verdens beste jobb, dvs. jeg jobber en tre-fire dager i året ved å møte folk som deg. Det andre ser jeg ikke på som noen jobb, det å lage musikk, sier Fatboy Slim som legger til at han er en remikser som alltid har vært en remikser og at han er stolt av det.

Ekteparets lille hund tusler rundt, en slik type bikkje med en kropp og snute som en liten gnager og litt for stor rufsete pistrepels. For øvrig ble Norman Cook mobbet i britiske tabloider fordi han har for stor pels. Zoë og Norman ble snikfotografert på Bermuda, han i bar overkropp under tittelen «Fatboy, but not so Slim».

- Pressen er stort sett ikke så interessert i oss fordi vi ikke er interessert i å komme i avisa. I motsetning til David og Victoria Beckham, som ser ut til å oppsøke pressen. Dem om det, men jeg har i ti år forsøkt å unngå dere.

- Men, du trenger oss?

- Ja, nå, ja, he-he. Men, jeg har vært populær i femten år uten å være kjendis. Det passer meg utmerket.

Sardines

Noen av oss er såpass gamle, sett med DJ-øyne, at vi burde hatt ekstra betalt for å kunne oppføre oss som unge. Norman Cook fyller 40 neste år. For tjue år siden så vi ham i Oslo, da som bassist i The Housemartins... Rockefeller 0 - Sardines 4.

Fatboy Slim

  • Den britiske artisten Fatboy Slim heter egentlig Quentin Cook og har entret hitlistene seks ganger under ulike navn, deriblant Norman Cook, Pizzaman og Freakpower.
  • Har gitt ut følgende album de siste åra: «Fatboy Slim Halfway Between the Gutter and the Stars» (2000), «Fatboy Slim You've Come a Long Way, Baby» (1998), «Fatboy Slim on The Floor of the Boutique» (1998) og «Fatboy Slim Better Living Through Chemistry» (1997)

- Nei, jeg angrer ikke på tida i Housemartins. Vi hadde det mye moro sammen, og det var jo første gang jeg fikk smaken av det å være popstjerne. Det er alltid spesielt første gangen du hører deg selv på radio, og ser deg selv på Top of the Pops. Samtidig var ikke dette den typen musikk jeg brant for, og etter hvert ble det for mye på plateselskapets premisser. Vi ble en vare som skulle selges for hva det var verdt. Og, en kveld var det nok for oss, men vi hadde det mye moro... fun,fun,fun, sier Norman bak bardisken i Normans Bar som ligger i 2. etasje i murhuset ved stranda.

Tøff vind

- I denne baren blir ingen kastet ut, ingen. Jeg skjønner ikke hva som må gjøres her for å bli kastet ut, det meste er gjort her, sier barkeeper Cook.

Døra ut til balkongen er åpen. Vinden fra den engelske kanalen er stormrøff. Måkene ser ut som de flyr på syre. Cook har ingen problemer med å snakke om dop.

- Zoë og jeg er jo blitt kalt «David og Victoria Beckham of the acid housegeneration». Norman smiler.

- Mye narkotika i Brighton og i ditt musikkmiljø? Vi stiller dette DJ Fritidsklubbspørsmålet.

- Ja, men ikke noe mer enn andre steder i dette landet, tror jeg. Ikke så mye tunge stoffer i Brighton, jeg har da aldri fått tak i noe crack her.

Dårlig gitarist

Etter Housemartins var Cook innom The Mighty Dub Katz, Pizzaman og han var gitarist i bandet Freakpower som vi så da vi datt inn i et telt på Roskilde, en sein natt for mange somrer siden.

- Ja, Roskilde er et bra sted. Jeg har spilt der to ganger. En gang sammen med Freakpower, og en konsert som Fatboy Slim. Freakpower var best som liveband. Når våre konserter satt, så var det fantastisk, men dessverre var ikke det alltid tilfelle. Det kunne man ikke forvente heller, ettersom jeg spilte gitar, men jeg er stolt av sangen «Turn on, tune in, cop out». Denne laget jeg, helt av meg selv.

Fest med 35000

- Fatboy Slim live on Brighton Beach, fortell?

- Det var noe jeg hadde hatt lyst til lenge, og da jeg søkte kommunen om tillatelse, sa de med en gang ja. Nå vil de gjerne at jeg skal gjøre det til en årlig sak, det tror jeg ikke. Før konserten var jeg dritnervøs. Begynte å tenke på at noen kunne drukne. At det skulle begynne å regne og at alt ville gå galt, men så endte det med det beste konserten i mitt liv. For et party... med 35000 mennesker på stranda i mitt Brighton. Zoë og jeg hadde problemer med å komme oss ned igjen, adrenalinet pumpet i flere døgn. Vi hadde flere venner på besøk, og festen etterpå varte i flere dager med småkonserter her i huset. Jeg husker vi våknet en morgen, så på hverandre og sa: Hvor galt var dette egentlig?

Norman Cook har talt, Fatboy Slim også. Begge unnskylder at hundens ekskrementer ikke er tørket opp da vi går ut for å nyte noen drag av vinden. På vei inn igjen tråkker vi i skiten. DJ Drittbikkje.

- Ikke skyld på meg, jeg ba deg om ikke å tråkke der, sier Fatboy og henter tørkepapir.

Slike DJs, det vil gamle Brighton Rock gjerne ha.

BLE I BRIGHTON: Fatboy Slim er ikke som andre artister, de som drar pressen med seg på luksushoteller. Vi traff ham hjemme i Brighton. - Det er mye lettere å være kjent her i byen som jeg alltid har bodd i enn å være i London, der det blir pressestoff med en gang du går på en restaurant, sier Norman Cook.