Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Populær torrentside gir opp

Fjerner alle lenker til ulovlig materiale.

BLIR LOVLIG: De siste fem årene har Mininova vært en av de mest brukte torrentsidene på nettet. Nå er det slutt.
BLIR LOVLIG: De siste fem årene har Mininova vært en av de mest brukte torrentsidene på nettet. Nå er det slutt. Vis mer

|||Med over 10 milliarder nedlastede filer, har Mininova vært en av de største indekseringssidene og søkebasene for torrents på nettet.

Dermed har den også vært svært upopulær hos underholdningsindustrien, siden de fleste av filene har pekt til opphavsrettsbeskyttet materiale.

Etter en lang kamp i rettsvesenet har bakmennene nå bestemt seg for å gi opp. De har nå fjernet en million lenker som viser til ulovlig publiserte filmer, musikk og spill.

- Ikke annet valg
Mininova ble startet opp for fem år siden av en gjeng teknologientusiaster i Nederland.

De siste par årene har de ligget i krig med den hollandske antipiratgruppen Brein, og i juni i år vant sistnevnte et søksmål der Mininova ble dømt til å fjerne lenkene eller betale fem millioner euro i bot.

Bakmennene har testet ut teknologi som skulle filtrere ut torrentfiler som peker til ulovlig materiale, men har ikke funnet et system som fungerer.

Derfor har de nå i stedet fjernet lenkene.

- Dessverre gir ikke kjennelsen oss noe annet valg enn å ta plattformen av nettet, heter det i Mininovas blogg.

- Ikke imot teknologien
Direktør for Brein, Tim Kuik, er selvsagt svært fornøyd med at striden med Mininova er over.

- Vi applauderer det faktum at Mininova framover bare vil bruke bittorrent-teknologien for lovlige formål. Vi er ikke mot teknologien i seg selv, men bare når den blir brukt til ulovligheter, sier han til BBC.

Dette vil selvsagt bli feiret som en seier av film- og platebransjen, men ifølge BBC er både The Pirate Bay og Isohunt fremdeles de største piratsidene.

Ingen av disse har lagt ned driften, til tross for at The Pirate Bay har fått flere rettskjennelser mot seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media