DEBATT

Debatt: EØS-avtalen

Populistisk EØS-spill fra Tybring-Gjedde

Norsk næringsliv er helt avhengig av en velfungerende, stabil avtale med vårt viktigste marked.

FORSVARER EØS: Heidi Nordby-Lunde (H) går i rette med EØS-utspillet fra Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSVARER EØS: Heidi Nordby-Lunde (H) går i rette med EØS-utspillet fra Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Christian Tybring-Gjedde har helt rett når han i Dagbladet skriver at vi trenger mer debatt om EØS. Jeg mener det vil styrke EØS-avtalens oppslutning i Norge, fordi de fleste vil se hvor godt den avtalen har tjent og fortsatte tjener norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

Tybring-Gjedde forsøker å ri en bølge av misnøye med effektene internasjonal handel kan føre til dersom ikke nasjonale myndigheter gjør jobben sin. Han har helt rett i at for mange europeere, og amerikanere, så har lønningene stagnert og mange jobber forsvunnet grunnet en kombinasjon av internasjonal konkurranse og økende automatisering. Men i Norge har vi for det meste klart å erstatte tap og utflytting av industri og arbeidsplasser med ny industri og nye arbeidsplasser.

Ifølge Senter for lønnsdannelse har dessuten alle nordmenn tatt del i lønnsutviklingen, og lønningen økte fra 2006 til 2015 med 42,1 prosent. Selv de ti prosent med lavest lønn fikk en lønnsvekst på 24,2 prosent. I tillegg har alle nordmenn tilgang på relativt rimelige helsetjenester, barnehager og en god offentlig skole. Vi investerer i arbeidsmarkedstiltak som hjelper folk inn i eller tilbake til arbeidslivet.

I Norge har faktisk nasjonale politikere, inkludert den regjeringen både Tybring-Gjeddes og undertegnedes partiet er en del av, gjort jobben sin i møte med globaliseringen. Derfor problematiserer han ikke bare EØS-avtalen på feil premisser, han bidrar også til den feilaktige virkelighetsbeskrivelsen til populistene på venstresida om et delt Norge. Frp-ere må gjerne legge ballen foran eget mål for så å gå for å kjøpe øl og pølser, mens opposisjonen overtar hele banen. Men hva det skulle tjene dem som regjeringsparti skjønner jeg ikke.

EØS-avtalen sikrer norske interesser inn i vårt største marked for eksport av norskproduserte varer og tjenester, som igjen sikrer norske bedrifter og arbeidsplasser. Da EØS-avtalen ble fremforhandlet mellom daværende EF og EFTA, besto EFTA av syv land mot EFs tolv. EFTA-landene Sverige, Finland og Østerrike har siden blitt medlemmer av EU, mens Sveits har valgt å stå utenfor EØS. EFTA har blitt svekket, mens EU har blitt styrket til 28 medlemsland. Det er grenseløst naivt å tro at Norge alene kan få en bedre avtale med hver av de 27 gjenværende landene etter Brexit dersom vi velger å gå ut eller reforhandle EØS-avtalen. Særlig gjelder det fordi EU-landene ikke er spesielt vennlig innstilt til særrettigheter og privilegier til land som bare forsøker å skumme fløten, men ikke vil være en del av det forpliktende samarbeidet EU faktisk er.

Det er liten grunn til at norske velgere har grunn til å være sinte på resultatene av vår viktigste handelsavtale, med mindre noen skaper et feilaktig inntrykk av resultatene av den. Norsk næringsliv, og dermed norske arbeidsplasser, er helt avhengig av en velfungerende, stabil avtale med vårt viktigste marked. Opparbeidelse av nye markeder utenfor Europa, der folk flest har dårligere kjøpekraft og det er dyrere å selge norske varer og tjenester, vil ikke kunne erstatte de arbeidsplassene vi taper på å miste tilgang til vårt viktigste marked. Da vil nordmenn flest virkelig få en god grunn til å bli forbanna, men da på populistene som satte EØS-avtalen i spill.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer