DEBATT

Debatt: EØS-avtalen

Populistisk EØS-spill fra Tybring-Gjedde

Norsk næringsliv er helt avhengig av en velfungerende, stabil avtale med vårt viktigste marked.

FORSVARER EØS: Heidi Nordby-Lunde (H) går i rette med EØS-utspillet fra Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSVARER EØS: Heidi Nordby-Lunde (H) går i rette med EØS-utspillet fra Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Christian Tybring-Gjedde har helt rett når han i Dagbladet skriver at vi trenger mer debatt om EØS. Jeg mener det vil styrke EØS-avtalens oppslutning i Norge, fordi de fleste vil se hvor godt den avtalen har tjent og fortsatte tjener norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

Tybring-Gjedde forsøker å ri en bølge av misnøye med effektene internasjonal handel kan føre til dersom ikke nasjonale myndigheter gjør jobben sin. Han har helt rett i at for mange europeere, og amerikanere, så har lønningene stagnert og mange jobber forsvunnet grunnet en kombinasjon av internasjonal konkurranse og økende automatisering. Men i Norge har vi for det meste klart å erstatte tap og utflytting av industri og arbeidsplasser med ny industri og nye arbeidsplasser.

Ifølge Senter for lønnsdannelse har dessuten alle nordmenn tatt del i lønnsutviklingen, og lønningen økte fra 2006 til 2015 med 42,1 prosent. Selv de ti prosent med lavest lønn fikk en lønnsvekst på 24,2 prosent. I tillegg har alle nordmenn tilgang på relativt rimelige helsetjenester, barnehager og en god offentlig skole. Vi investerer i arbeidsmarkedstiltak som hjelper folk inn i eller tilbake til arbeidslivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer