Populistisk villedning

SØSKENBARNEKTESKAP: Det er skuffende at flere politiske partier forsøker å villede det norske folk ved sin selektive lesning av rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INNGIFTE, dvs ekteskap mellom beslektede personer, er utbredt i store deler av verden. Dette forekommer sjelden i Norge i dag, men var langt vanligere noen tiår tilbake. I kjølvannet av rapporten om inngifte i Norge fra Folkehelseinstituttet med Camilla Stoltenberg i spissen har debatten omkring forbud mot søskenbarn-ekteskap nok en gang fått vind i seil-ene. Et forbud vil ramme kun uskyldige og være en krenkelse av menneskerettigheten til selv å velge livspartner.

RAPPORTEN, SOM ER SKREVET på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet, viser at i Norge er inngifte mest utbredt blant personer av pakistansk opprinnelse. Blant førstegenerasjonsinnvandrere er 43,9% av alle barn født av foreldre som er søskenbarn, mens blant andregenerasjonsinnvandrere er andelen søskenbarnpar 35,1%, altså på vei ned. Videre viser rapporten at risikoen for dødfødsel er 1,3% for søskenbarnpar, mens den er 0,6% hvis foreldrene ikke er i slekt. Tilsvarende tall for spedbarnsdød er 1,0% og 0,4% og for medfødte misdannelser 3,9% og 2,7%, henholdsvis. Rapporten konkluderer med at kunnskapsnivået om sammenhengen mellom inngifte og medisinsk risiko er begrenset og siden inngifte er sjelden i befolkningen som helhet, betyr inngifte lite for folkehelsen i Norge. Det er imidlertid en viktig årsak til sykdom og død hos barn i den gruppen hvor inngifte er utbredt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer