Portettet av Sonja begeistrer og undrer

Håkon Gullvågs dronningbilder vekker både begeistring, undring og litt skuffelse. Vi har snakket med kunstnere som selv har malt kongelige portretter og fått deres vurderinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ida Lorentzen (51) malte blant annet signingen av kongeparet i Nidarosdomen. - Gullvåg har igjen mestret et portrett i hans barokke stil. Jeg har ikke sett originalen - bare fått bildet vist via Internett - men det gleder meg at dronningen har valgt et majestetisk antrekk med alle kongelige attributter, som gir kunstneren mange maleriske strenger å spille på.

Even Richardson (41) malte kong Olav i 1986, på oppdrag fra Utenriksdepartementet. Kongen sto modell i ti timer.

- Dronningbildet minner svært om det Gullvåg malte av kong Harald. Førsteinntrykket er at det er veldig fotobasert. Portrettlikheten er ikke så veldig sterk, og mye av det andre blir maleri, og det er all right. Kunstneren har tatt seg langt større frihet i bakgrunn og klær enn med hensyn til ansikt og hår.

Sverre Koren Bjertnæs (26) regnes for å være den fremste av de unge malerne i den figurative tradisjonen.

- Ved første øyekast framstår portrettet som mer autoritært enn portrettet av kong Harald. Slik jeg ser det, fokuserer Gullvåg i begge disse portrettene på rollespillet mer enn på de personlige egenskapene til sine modeller. I dette bildet befinner dynamikken seg i rommet rundt figuren, og får figuren til å framstå som stivfrosset, som ei brikke i et parti sjakk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer