Portrett av en kvinne fra det 21. århundre

Grotesk men klisjéfylt utforsking av kulturmøtets logikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En varm dag på stranden i Normandie faller blikket til den 44 år gamle Maria Frey på en ung kvinne i burka. For den frigjorte franske sosiologiprofessoren er synet av den tildekkede kvinnen en åpenbaring:

«Fra det øyeblikket følte Maria Frey seg fjetret og sterkt tiltrukket av henne, på en måte som helt var ny. (...) For å komme inn i den hemmelige, forbudte verden som lå bak ansiktsgitteret, ville hun ha vraket alt hun selv kom fra, alt hun virkelig brydde seg om. Dersom det fantes noe slikt.»

Franske brev

Skildringen av den erfarne pariserinnens plutselige forjettelse i den fremmede er ikke overveldende troverdig (like lite som Marias påståtte blikk for kvinnens «spinkle skuldre» og «fyldige bak» under sekken av tekstiler). Men så er det heller ikke egentlig et kjærlighetsmøtet som skildres her, men et kulturmøte. Filosofen og forfatteren Stubberud har med «Portrett av en kvinne fra det 21. århundre» bevisst villet skrive seg inn i en lang europeisk tradisjon for kulturkritikk fundert på forestilte møter mellom Øst og Vest.

Da opplysningsfilosofen Montesquieu i 1721 utga sine epokegjørende «Persiske brev», hvor to adelsmenn fra Orienten storøyd skriver hjem om franskmennenes absurde skikker, var det for litterært å kunne opprette et blikk utenfra, og blottstille egne konvensjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer