Portrett av en taper

Journalisten Toby Young reiste fra London til New York for å erobre kjendistilværelsen og bli stjernejournalist. Han endte opp som taper.

Les bokanmeldelsen

Journalisten Toby Young reiste fra London til New York for å erobre kjendistilværelsen og bli stjernejournalist. Han endte opp som taper.

Young arbeidet i prestisjemagasinet Vanity Fair i tre år, men ble til slutt sparket etter en rekke fadeser. Men bittert nederlag ble snudd til opptur da han skrev boka «Hvordan miste venner i New York», som nå er gitt ut på en rekke språk, denne uka norsk. Boka har ligget på bestselgerlistene både i Storbritannia og i USA, og Young har fått sin etterlengtede hevn over det han betegner som Manhattans grunne og overflatiske celebritetsliv.

Anmelder

Nå er den Oxford-utdannede journalisten tilbake i London, han jobber som teateranmelder og venter sitt første barn.

- Jeg bodde i New York i fem år uten å gjøre noe fornuftig. Jeg skrev boka for å bevise for sjefredaktøren min i Vanity Fair at jeg kunne skrive, sier Young, som knapt fikk gjennomført et eneste stjerneintervju i sin periode som glamjournalist.

Skuffet

- Likevel virker du rimelig besatt av kjendiser?

- Vi lever en i en verden der kjendiser opptar en stor plass i alle menneskers liv, de er omtrent som familiemedlemmer. Muligheten til å få komme inn i denne verdenen framsto for meg som uimotståelig. Jeg har alltid ønsket å gå på de festene jeg ikke har adgang til. Vanity Fairs Oscar-party er den mest eksklusive festen i verden. Sikkerheten er bedre her enn rundt Det hvite hus. Å komme inn på en slik fest er den ultimate utfordring.

- Men så ble du skuffet?

- Ja, kjendiser i kjøtt og blod er veldig skuffende. Den puritanske sosialismen jeg hadde reist fra i London framsto plutselig som mye mer attraktiv.

Fortsatt venner

Til tross for sin harselas med kjendistilværelsen har Young fortsatt noen venner i New York.

- Bortsett fra en fyr jeg reiste over sammen med, har jeg flere gode venner. Han ble enormt suksessrik, og ringte alltid for å fortelle meg om sine siste erobringer samtidig som jeg opplevde fiaskoer. Han skrev en film, ble forlovet med en supermodell og var nær venn av Tom Hanks. Han likte ikke måten jeg sviktet ham på i boka, forteller Young, og avslutter:

-Redaktøren min i Vanity Fair er heller ikke helt blid. Da boka kom ut i New York, forsøkte han å kansellere lanseringsfesten.

BUNADGLAMOUR: Toby Young drømte om å bli en del av kjendislivet i New York. Men han feilet på alle fronter og ble en taper. Nå har han skrevet bok om opplevelsen - og fått suksess. I går besøkte han Oslo.