Portrett av kunstneren som ung mann

Komplekst og interessant, men i overkant forfallsromantiserende dobbeltportrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den storslåtte memoarboka «Istanbul» handler både om Orhan Pamuks og Istanbuls historie, og forsøker å vise hvordan forfatteren og storbyen gjensidig tar farge av hverandre. Den er på samme tid en utpreget litterær form for selvbiografi - et portrett av en privilegert og kunstnerisk anlagt gutt fra den unge tyrkiske republikkens vestliggjorte byborgerskap - og en skildring av en by som, slik fortelleren ser det, i løpet av få år forandret seg fra kosmopolitisk metropol til sliten branntomt.

Forfall

På 400 sider tegner jeg-fortelleren et komplekst og på mange måter usentimentalt bilde av seg selv som gutt og ung mann: En begavet grubler som ofte flykter inn i en fantasiverden, men som på den annen side ikke kan få nok av den reelle verdens deilige hyllest. Samtidig dyrker fortelleren en særegen form for melankoli som han knytter til følelsen av fallert storhet som kjennetegner byen han forteller om: «Jeg tilbrakte min barndom med følelsen av at jeg levde i en stor, utarmet provinsby og ikke i en stor verdensby».

Det gjør at skildringene av Istanbul hele tida beholder et skjær av gårsdagens bragder og etterkrigstidas grå forfall. De atmosfærerike svart-hvitt-fotografiene som ledsager teksten, gjør ikke følelsen av tap og tristesse mindre påtrengende. Pamuks bok er vakker og poetisk, men hans utpreget estetiserende blikk gjør at boka ikke vil falle i smak hos alle. Den som er på jakt etter et utfyllende bilde av det moderne Istanbul, må lete helt andre steder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer