Anmeldelse: «Vice»

Portrett av USAs personifiserte djevelskap

«Vice» blander historiske fakta med galgenhumor.

DJEVELEN SELV: Portrettet av visepresident Dick Cheney slik det males i «Vice» er ondt, men godt sett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: «Vice» er basert på en sann historie du aldri skulle ha fått kjennskap til, ifølge mottoet til den biografiske filmen om USAs visepresident under George W. Bush – Dick Cheney. Filmskaper Adam McKay plasker begeistret rundt i alle konspirasjonsteoriene om den gåtefulle maktpolitikeren som trakk i trådene under Bush/Cheneys presidentperiode (2000-2008), og med god grunn. Altfor mange av dem har dype røtter i virkeligheten.

Borte

Med alle kontroversene rundt Hillary Clintons eposter i ferskt minne («Lock Her Up!»), er det interessant å få med seg at 22 millioner eposter fra Bush-administrasjonen er sporløst borte. Fra visepresident Cheneys kontor er alle forsvunnet.

Irak-løgnen

Heldigvis finnes det andre vitner, rapporter, granskinger og dokumenter om hva som gikk for seg i denne for USA – og for Afghanistan, Irak og resten av verden – kritiske perioden. Vi snakker om den erklærte krigen mot terror, løgnen i FN om masseødeleggelsesvåpen og den påfølgende invasjonen i Irak med Saddam Husseins fall. Vi snakker om etterspillet etter 11. september-terroren i USA, med invasjon og hastig uttrekking fra Afghanistan, opprettelsen av fangeleiren Guantánamo, godkjenning av vanntortur som avhørsmetode og tvilsom overvåking på hjemmebane gjennom de såkalte Patriot Acts.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer