Portretter og parodier

Humor og skaperkraft hånd i hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Som journalist har jeg alltid hatt respekt for dem som skal illustrere de ordene man rabler ned i hverdagsmas og deadline-rus. Jeg blir aldri klok på hvordan pressefotografene med pumpende adrenalin og fingeren på utløseren klarer å produsere så mye halsbrekkende bra som de gjør.

Det samme gjelder den fornemme flokk vi på fagspråket kaller håndtegnerne. Enten de skal tegne et portrett i løpet av noen timer eller illustrere et debattpoeng som egentlig er umulig å visualisere: Resultatet er ofte en forbløffende blanding av lynskarpt poeng og kvalitetsrik teknikk – unnfanget på rekordtid.

Kommentator

Dette slår meg når jeg leser den rikholdige boka med den beskjedne tittelen «Diverse teikningar», fylt av illustrasjoner, portretter, vitsetegninger m.m. av Marvin Halleraker og kommentar og intervjuer ved Hilde Sandvik. Halleraker er fast tegner i Bergens Tidende, Sandvik er avisas debattredaktør.

Boka er mye mer enn en kavalkade. Den inneholder refleksjoner omkring avistegningens vesen både av Sandvik og Halleraker. Sandvik, som daglig har kontakt med sin tegner, legger vekt på hvilken berikelse en god tegner er for en som steller med avisdebatt. Hun påpeker faren for at tegneren kan bli en propagandist. Men i beste fall blir han det motsatte, en kritisk kommentar til tekstene han får utlevert:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer