Portretterer verdens første kjønnsopererte

- Hun var en person som levde ut og synliggjorde kjønnsidentiteten sin, sier LLH.

(Dagbladet): Ikke før i februar får Norge se den Oscar-vinnende skuespilleren Eddie Redmayne (33) som danske Lili Elbe i den mye omtalte filmen «The Danish Girl».

Onsdag ble imidlertid filmens første trailer sluppet. Skal vi tro de få klippene vi får se, blir dette en følelsesladet film.

Den dreier seg om danske Lili Elbe, født Einar Wegner, som var den første i verden som fikk kjønnskorrigerende kirurgi.

- Hun er en viktig person rent historisk, mener ekspert på kjønnsidentitet, Tina Thransen.

Begynte som modell Lili Elbe ble født i Danmark på starten av 1880-tallet, som Einar Magnus Andreas Wegener.

Den kommende filmen tar for seg hennes historie. Elbe var den første i verden som fikk kjønnsbekreftende kirurgi, samt at hun fikk endret kjønn og navn juridisk.

I 1904, da fortsatt under navnet Einar Magnus, giftet hun seg med den danske kunstneren Gerda Gottlieb. De to flyttet til Paris, hvor Elbe ofte stod modell for konas malerier - i kvinneklær.

Det var tydelig at den dette falt i god jord, ettersom de i offentligheten begynte å presentere Elbe i som Wegeners søster. Seinere stod hun fram som transperson, noe som medførte at paret skilte seg.

I 1930 reiste Elbe til Tyskland for å få kjønnsbekreftende kirurgi, den første utførte av sitt slag.

Hun var en sensasjon i både Danmark og Tyskland. Tre måneder etter sin siste operasjon døde hun, trolig av infeksjonsskader.

- Viktig Stein Wolff Frydenlund er leder for transpolitisk utvalg, som er et organ opprettet av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Han kjenner godt til Elbes historie, og mener hun har vært en pioner for transpersoner gjennom tidene.

SPILLER TRANSPERSON: Til venstre ser du et bilde av Lili Elbe fra 1926. Elbes var den første i verden som fikk kjønnskorrigerende kirurgi. Til høyre er Eddie Redmayne i rollen som henne, i den kommende filmen «The Danish Girl». Foto: Niels Hoyer, Wellcome Library i London / Skjermdump.
SPILLER TRANSPERSON: Til venstre ser du et bilde av Lili Elbe fra 1926. Elbes var den første i verden som fikk kjønnskorrigerende kirurgi. Til høyre er Eddie Redmayne i rollen som henne, i den kommende filmen «The Danish Girl». Foto: Niels Hoyer, Wellcome Library i London / Skjermdump. Vis mer

- Lili Elbe er viktig for transpersoner fordi hun var en av de første som fikk kjønnsbekreftende kirurgi. Hun var en person som levde ut og synliggjorde kjønnsidentiteten sin, som var en annen enn den hun ble tildelt ved fødselen, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han håper filmen framstiller Elbe på en naturtro måte, og mener traileren virker lovende.

- Bedre med en god skuespiller Danske Tina Thransen står bak nettstedet «Vidensbanken om kønsidentitet», et nettmagasin som driver opplysning rundt kjønn og identitet.

Hun mener Elbes viktighet strekker ut over Danmarks landegrenser.

- Lili Elbe er en viktig person rent historisk, da hun var den første i verden som på papiret har fått gå fra mann til kvinne gjennom en kjønnsbekreftende behandling. Hun er ikke bare viktig for transeksuelle, men for alle transpersoner, skriver Thransen i en e-post til Dagbladet.

Redmayne har fått kritikk for å bli castet til rollen som transkvinne. Kritikerne mener rollen bør spilles av en transperson. Thransen forstår ikke kritikken.

- Det finnes få transpersoner som er skuespillere. Og de er neppe kvalifisert til rollen. En ciskjønnet (en som definerer kjønnet sitt etter det de ble født som, jour anm) mannelig skuespiller med utdannelse vil klare å framstille rollen sin godt. Jeg foretrekker en god ciskjønnet skuespiller framfor enn transkjønnet amatør, skriver hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram