Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

PoseidonSynkende tidsfordriv

Lite engasjerende katastrofefilm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Katastrofefilm: Spillefilm som er avhengig av en pågående, eller kommende katastrofe av negativ karakter. Eksempler er: Brann i høyhus («Inferno i Flammer»), en asteroide av utslettende karakter på vei mot jorda («Armageddon»), en miljøkatastrofe («The Day After Tomorrow»), en tunnel som bryter sammen («Daylight»).

Filmene inneholder ofte en relativt stor gruppe overlevende, bestående av svært ulike individer («Lost»). Handlingen i katastrofefilmer strekker seg fra å finne veien ut av den kollapsede tunnelen, til å overleve naturkatastrofen. I katastrofefilmer dør ofte en eller flere av hovedpersonene, samt en rekke mindre viktige bi-personer, noe som skal påvirke seerens følelser i forskjellige retninger.

Det er alltid en, eller flere, som kommer seg helskinnet igjennom katastrofen, ofte fordi en av filmens viktigste rollefigurer velger å ofre seg i det avgjørende øyeblikket (Bruce Willis ofrer seg i «Armageddon», og redder med det menneskeheten, osv.). Resultatet av dette er at man som seer feller en tåre, og/eller skåler for heltemotet.

Påkostet katastrofefilm basert på romanen til Paul Gallico, fra 1969. Tidligere filmatisert i 1972, med enorm økonomisk suksess og påfølgende kultstatus, blant annet grunnet de kvinnelige rollefigurenes klær eller mangel på slik.

«Poseidon»:

«Poseidon» handler om skipet Poseidon, som kantrer midt ute på det store, altoppslukende havet, og følger en gruppe overlevende, med Kurt Russel i spissen, som prøver å finne veien ut og opp gjennom skipets skrog.

Gruppen må stadig forbi en rekke livsfarlige hinder, og testes både psykisk og fysisk, mens skipet stadig synker i det iskalde havet. Enkelte i gruppen dør, og alt ser skikkelig mørkt ut, likevel uten at man hever øyenbrynene nevneverdig. Noen ofrer seg for resten, og påfølgende, kommende legendariske og lite passende, kommentar utropes: «Han er et geni!».

Selv er «Poseidon» langt fra genial. Filmen makter ikke å etablere rollefigurene, og det stigende vannet framtvinger aldri neglebiting. I beste fall fungerer «Poseidon» som lettfattelig tidsfordriv, men se heller originalen fra \'72.

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge Vis mer