Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Henter fingeravtrykk fra selfies

Poserer du slik på «selfies»? Det kan være en dårlig idé

Japanske forskere brukte et vanlig speilreflekskamera til å stjele fingeravtrykk.

PERSONVERNRISIKO: «Fredstegnet» er en vanlig positur når man tar bilder av seg selv. Japanske forskere utvikler nå et hjelpemiddel som skal hindre personer med uærlige hensikter å hente ut fingeravtrykket ditt. Stockfoto: NTB Scanpix
PERSONVERNRISIKO: «Fredstegnet» er en vanlig positur når man tar bilder av seg selv. Japanske forskere utvikler nå et hjelpemiddel som skal hindre personer med uærlige hensikter å hente ut fingeravtrykket ditt. Stockfoto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nå er moderne kameraoptikk såpass avansert at den kan utgjøre en trussel mot personvernet, ifølge forskere fra Japans Nasjonale institutt for datateknologi.

Samtidig som store deler av verdens befolkning er svært komfortable med å dele bilder av seg selv på internett, kan den enorme tilgangen på personlige bildemateriale gi hackere og andre datakyndige med skumle motiver mulighet til å åpne mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett.

Stjal Merkels iris

Kjendiser og offentlige personer som politikere og verdensledere blir derimot oftere avbildet i høy oppløsning, og er derfor mer utsatt enn andre.

Kanskje ikke en nyhet for de svært interesserte. I 2014 brukte dataekspert og «hacker» Jan «Starbug» Krissler høyoppløselige bilder av Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen til å gjenskape fingeravtrykkene hennes, forteller The Guardian. Året etter gjenskapte han irisen til rikskansler Angela Merkel på samme måte.

UTSATT IRIS: Tysklands rikskansler, Angela Merkel, fikk irisen sin gjenskapt av dataeksperten Jan Krissler i et eksperiment. Foto: AP / NTB Scanpix
UTSATT IRIS: Tysklands rikskansler, Angela Merkel, fikk irisen sin gjenskapt av dataeksperten Jan Krissler i et eksperiment. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Å vise fram peke- og langefinger til fotografen er svært vanlig over hele verden, men i Japan er «fredstegnet» (eventuelt en v for «victory») spesielt populært. Nå skaper et eksperiment knyttet til utviklingen av såkalte fingeravtrykkblokkere, overskrifter lokalt og internasjonalt.

- Bilder kan bli brukt til identitetstyveri. For eksempel til å åpne en mobiltelefon, eller bryte seg inn i leiligheter som bruker fingeravtrykkteknologi, sier professor og forsker Isao Echizen til nyhetsbyrået Reuters.

Datatilsynet: - Interessant

Han har klart å kopiere fingeravtrykket til en person som poserer på et bilde, og sammen med en kollega gjenskapte de forsøket. Fotografen stilte seg tre meter unna professoren med et speilreflekskamera, og tok bilder av Echizen. Seinere hentet de ut fingeravtrykket hans ved hjelp dataprogramvare.

- Dette er interessant. Man skal være oppmerksom på denne teknologien, og leverandørene av slike tjenester bør gjøre profesjonelle vurderinger slik at informasjonsverktøyene er sikre, sier avdelingsdirektør for teknologi i Datatilsynet, Helge Veum, til Dagbladet.

POSERER: Professor og forsker ved Japans Nasjonale institutt for datateknologi, Isao Echizen, foran kamera i det omtalte forsøket. På fingrene på venstre hånd har Echizen på hinnen han er i ferd med å utvikle. Den blokkerer muligheten til å hente ut fingeravtrykk gjennom bilder. Foto: NTB Scanpix / Reuters
POSERER: Professor og forsker ved Japans Nasjonale institutt for datateknologi, Isao Echizen, foran kamera i det omtalte forsøket. På fingrene på venstre hånd har Echizen på hinnen han er i ferd med å utvikle. Den blokkerer muligheten til å hente ut fingeravtrykk gjennom bilder. Foto: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

- Fingeravtrykk bør alltid brukes i kombinasjon med et annet element, som et adgangskort, men det er blitt veldig vanlig på mobiltelefoner og datamaskiner, fortsetter Veum.

Finger med puls

Han forteller at det utvikles teknologi hvor analysen kan avgjøre om en finger tilhørere et levende menneske.

- De går etter anatomien i fingeren, som for eksempel puls og temperatur, sier Veum.

Professor Echizen utvikler derimot en folie av titaniumoksid ment for fingertuppene. Den skal forhindre at folk med uærlige hensikter stjeler fingeravtrykk, skriver The Telegraph.

En annen mulighet kan være å snu hånda, bare ikke gjør det i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media