Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Positiv nå

Det kunne være fristende å skrive en lang sutre over alle reprisene i sommer-anmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er grunn til å sutre: TV2 serverer sin sommerdose av amerikanske talkshow, amerikanske spenningsserier og amerikanske komiserier (jeg er så lei av USA, av dumme amerikanere, så lei av Amerika på min skjerm. Må det være sånn?), samt svensk komedie og dansk drama, samt nyhetene. TVNorge serverer stort sett bare komiseriemøl, TV3 dårlige filmer.

Jo da, all grunn til å sture, men det er så kjedelig. Derfor Pollyanna-leken. Du husker vel Pollyanna, den smørblide, prektige jentungen, egentlig helt ufordragelig, som alltid fant noe positivt ved alt og alle? Kjør Pollyanna.

Pollyanna-briller

Serien «Svenske hjarte» (15:20) på NRK 1 klokka 20.00 er ikke spennende, ikke gripende, men litt god. En godmodig parodi på mennesker i en svensk forstad. Hverdagsmenneskene som strever. Som Harald som later som han går på jobben. Direktøren er overflødig. Så er det Elisabeth som er blitt enke, men starter salg av hjemmelaget selskapsmat, sammen med den avdøde ektemannens elskerinne. Og så er det Marianne og Tomas som skiller lag, og hun kryper ensom til sengs i kumønstret sengetøy. Banalt, men ikke ille. Fordi svenske skuespillere er bedre.

Jon Gelius er søt i sommerlig, lyseblå T-skjorte (Pollyanna tar av litt nå) og intervjuet med den ferske teatersjefen på Nationaltheatret, Eirik Stubø, og ringreven med den uforskammede latteren, Anne Marie Ottersen, var avslappet. Stubø framstår definitivt som en annerledes, avvæpnende teatersjef.

Mer Pollyanna

Det er bra at NRK TO omsider brukes til noe nyttig (Pollyanna er ikke spydig). Så bra at brukbare spillefilmer vises. Samme sted, samme tid. Lei av det amerikanske b-film-mølet, prøv NRK TO klokka 21.00. Gårsdagens mandagsvisning, den britiske «Picassos kvinner», er riktignok en dårlig, paddeflat film om geniet og hans kvinner. Men den var langt å foretrekke for «Snoops» på TV2 og reprisene.

Klokka 21.45 sendte TV Norge dokumentaren «Tenåring og morder» om et kontroversielt behandlingstilbud der unge drapsmenn konfronteres med sine handlinger. En amerikansk reprise, selvsagt, men i alle fall et avbrekk fra tv-serie-marerittet.

NRK er tross alt i særklasse sommertid (Pollyanna snakker alvor). Foruten «Sommeråpent», sendte NRK 1 i går siste episode av den britiske, gode dokumentarserien «Krig i Europa». Og til slutt, endelig: Forfatteren og journalisten Norman Mailer, denne amerikaneren som elsker og hater sitt land USA. Da hadde Pollyanna sovnet.