Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Positive signaler

ARBEIDSINNVANDRING: Bjarne Håkon Hanssen varsler et nytt regime for arbeidsinnvandringssaker: Bedriftene skal rekruttere og gi tillatelse, myndighetene skal kontrollere i ettertid. Dette lanserte han på NHOs årskonferanse, og følger nå opp i Dagbladet 18. februar. NHO setter pris på de positive signalene fra statsråden. En måte å løse dette på kan være å forhåndsgodkjenne bedrifter, slik NHO har spilt inn forslag om.

Utenlandsk arbeidskraft på arbeids- eller tjenesteoppdrag i Norge kan og bør ikke være hovedstrategien for å få tak den arbeidskraften som bedrifter og offentlige arbeidsgivere har behov for. NHO er enig med statsråden i at det viktigste er at vår egen arbeidsstyrke har de kvalifikasjoner som trengs. Derfor er det viktig at skolen fungerer, at arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv gir resultater og at det lønner seg å bli stående i arbeid framfor å gå på trygd.

Vi har spesielle utfordringer når det gjelder kampen om den høyt kvalifiserte arbeidskraften. Alle jakter på talentfulle studenter, forskere og spesialister. Norge må gjøre mer for å være attraktive for denne gruppen. Det krever aktiv politikk. Myndighetene og arbeidsgiverne må samarbeide. En naturlig og viktig målgruppe er utenlandske studentene i Norge. Vi må trekke til oss studenter innenfor fag vi prioriterer, og gi dem mulighet til å arbeide etter de er ferdige. Myndighetene har også et ansvar når det gjelder konkurransedyktige skatteregler og tilrettelegging i form av engelskspråklig informasjon og tilgjengelige tjenester. Dette er eksempler på noen områder hvor NHO har forventninger til at hele regjeringen følger opp de positive signalene fra arbeids- og inkluderingsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media