Post fra Loveland

Posten strever med å få folk til å sende brev og utnytter takknemlig valentinsdagen for hva det er verdt.

Likevel har de lite å stille opp med mot enkelte poststeder i USA. Det meldes om enorm posttrafikk før 14. februar i Love i Mississippi; Darling i Pennsylvania; Romance i Arkansas; Eros i Louisiana og Kissimee i Florida.

  • Det verserer mange historier om opprinnelsen til valentinsdagen, 14. februar. Enkelte av dem er ganske uromantiske. Fra tidlig middelalder kjenner vi til flere helgener ved navn Valentinus (herav navnet). En var prest i Roma, en annen biskop i Terni. Begge disse to led martyrdøden. En annen historie er at fuglene 14. februar begynte letingen etter partner. For dem som ikke er fornøyd med de to første forklaringene, er det en tredje variant. Assosiasjonen mellom St. Valentinus og kjærlighet kommer egentlig fra en misforståelse. Problemet kan ha vært forvekslingen mellom det normanske ordet «galantin» (i betydningen en som elsker kvinner) og navnet Valentin. I en periode skal man visstnok ha uttalt «g» som «v».
  • En annen og ganske tiltalende tradisjon (som kanskje kan gjenopptas) er fra den romerske festivalen lupercalia. Dagen før festivalstart, 14. februar, ble unge kvinners navn lagt i en eske. Et navn ble plukket ut, og den heldige vinneren ble sikret en ung manns oppmerksomhet i et år - i det minste skulle han være hennes kavaler under festivalen. For mennene besto øvelsen i å bli omtalt som helgen av kvinnen innen året var omme. Richard Le Gallienne skriver dette i en kommentar i 1892: «To expect a woman and to draw a saint is ever a disappointment to mortal man!»
  • I England kjenner man til ulike tradisjoner for valentinsdagen helt tilbake til 1400-tallet. For eksempel ville den første personen av motsatt kjønn som man traff om morgenen 14. februar, være den store kjærligheten. Først på 1600-tallet kom tradisjonen med å sende noe til sin favoritt. På 1800-tallet, etter at postkontorene ble etablert og frimerkene billige nok for alle og enhver, ble postverket neddynget av kjærlighetspost hvert år. Tradisjonen tro skulle den være usignert eller med ugjenkjennelig signatur.
  • Selv om valentinsdagens opprinnelse er et mysterium, består 14. februar som dagen for å uttrykke sin kjærlighet. Det gjøres på ulike måter, men den eldste og enkleste beskjeden man kjenner til, er fremdeles ikke utdatert: Roses are red, violets are blue / Sugar is sweet, and so are you

Og signaturen? Naturlig nok: «Guess who»

Mariann Aalmo Fredin

Si at du elsker noen - i dag!
Si at du elsker noen - i dag! Vis mer