PROFET: Den hviterussiske forfatterinnen Svetlana Aleksijevitsj skriver klarsynt om det post-sovjetiske mennesket. Vi traff henne nylig i Oslo. Foto: Frank Karlsen
PROFET: Den hviterussiske forfatterinnen Svetlana Aleksijevitsj skriver klarsynt om det post-sovjetiske mennesket. Vi traff henne nylig i Oslo. Foto: Frank KarlsenVis mer

Post-kommunismens forvirrede sjeler

Forfatter Svetlana Aleksijevitsj har satt seg et høyt mål. Hun skal dokumentere og rettferdiggjøre post-kommunismens forvirrede sjeler i Europa.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Ideer): Vi sitter i Fritt Ords lokaler i Oslo. Der debatten om Sovjetunionens undergang til daglig preges av krasse meninger og harde ord, om skurker og engler og rett og galt, er Svetlana Aleksijevitsj ord milde.

På nesten magisk vis fortoner de seg som sanne. Hun ser gjennom tåka av argumenter for hvordan Russland kunne få en leder som Vladimir Putin, og for hvordan bror kan drepe bror i Øst-Ukraina.

- Vi lever i forvirringens tid, våre verdinormer er i oppløsning, det tidligere sovjetmennesket leter etter seg selv, sier Aleksijevitsj.

Hun er hviterussisk statsborger, og har de siste åra vært en av de aller heteste kandidatene til å vinne Nobels litteraturpris. Hennes litterære univers er 2. verdenskrig, Sovjetunionens kollaps, og post-kommunismens mennesker.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn