HEY TONIGHT: John Fogerty var det eneste han kunne være på Sverresborg, en helt naturlig jukeboks for oss som vokste opp nede på hjørnet av 1969 og 1970. Foto: Tom Stalsberg ved siden av fotograf Hans Arne Vedlog.
HEY TONIGHT: John Fogerty var det eneste han kunne være på Sverresborg, en helt naturlig jukeboks for oss som vokste opp nede på hjørnet av 1969 og 1970. Foto: Tom Stalsberg ved siden av fotograf Hans Arne Vedlog.Vis mer

Turist i Trondheim er en fryd.

Postkort fra Fogertys jukeboks

Men, det er fint å ha med lokale guider som også tolker

Meninger

TRONDHEIM (Dagbladet): Glem det beste i utlandet. Ta turen til Trondheim, vær turist i eget land. Ikke la deg skremme av de lokale der oppe, men la deg friste av et sildebord på Bakklandet (Baklandet Skydsstation), kanskje med en nubbe som blir til to sammen med den lokalen guiden, Herr E.C. Dahl.

La deg lure til å se en av landets største trebygninger, nå utkledd som Singsaker Sommerhotell og få de beste kanelbollene i en koselig villa eid av en hyggelig dame som opprinnelig er fra Kløfta.

Vær trygg sammen med lokalbefolkningen som tolker, se hvordan trønderne oppfører seg når sola bestemmer seg for å henge lenge og vi ser gitaristen til trønderrockens kardinal, Å. Aleksandersen, sitte på ei trapp en stille søndagsmorgen. Eller du kan kjøpe inn bakervarer fra Rosenborg Dampbakeri nynnende på Nidelven stille og vakker du er.

Siste mote? Ja, leggkorte olabukser er fortsatt er siste skrik sammen med sandaler og strømper, mens DE går over bruene og ser tyskere og hollendere flyte nedstrøms i kajakker. Vakkert.

Det er også godt mulig å kjøpe verdens dyreste flasker med økologisk bringebærsaft i kafeen ved Nidarosdomen, dette etter et besøk i den mektige domkirka, du blir gotisk av langt mindre. Og, ikke minst, hilse på onkel John fra USA. Mister Jukeboks: John Fogerty. Det var derfor vi dro oppover. 72-åringen skuffet ingen.

Litt stemmerusten og slapp i begynnelsen, men ved hjelp fra blant annet gode sønner i bandet dro det seg til foran 10 000 fra Trønder Road. Fogerty, han som i en periode var like sur og bitter som en middels Van Morrison, framsto nå like blid og spillesugen som han var i den usedvanlige begivenhetsrike og kreative perioden 1968 til 1970.

Da han i midten av tjueåra var stemmen, gitaristen og låtskriveren i verdens beste band (refrengene tatt i betraktning), Creedence Clearwater Revival. Fogerty reiser nå rundt og forlyster oss som fortsatt forsøker å traktere luftgitaren, Fender Fatocaster.

Sverresborg var stedet for konserten søndag kveld. Her har Midt-Norge en naturlig amfi god som noen, beliggende ved Trøndelag Folkemuseum. Rett og slett perfekt. Så bra at til og med en flokk sauer benyttet anledningen til å stå oppe på en fjellknaus og beskue oss allsangere framføre «Bad Moon Rising», «Down on the Corner», «Fortuante Son» og selvsagt suseren «Proud Mary». Sauene følte seg hjemme. Med utsikt over et grått folkehav.

Postkortet avrundes med å gratulere Norges eldste avis, Adressa, med 250 år, der vi fortsatt finner to av landets fremste kulturelle penner, Trygve Lundemo og Ole Jacob Hoel. I tillegg har de en av sportsjournalistikkens skarpeste kommentatorer, Kjetil Kroksæter.

PS: Baillspræng? Nei, send to par hvite sokker and sodd off!