Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

POT forsøkte å verve KGB-agenten

Tok turen Treholt hadde planlagt.

(Dagbladet.no): Da Arne Treholt ble arrestert 20. januar 1984 var han på vei til Wien for å møte KGB-agent Titov, mannen som skal ha vært hans føringsoffiser.

Med 500 000 i lomma

Isteden for Treholt tok POTs nestleder Tore Johnsen turen, kommer det fram i den nye boka til Arna Haugestad. Han dro for å forsøke å verve KGB-agenten over til den andre sida.

Ifølge Haugestads bok hadde han med seg 500 000 dollar, penger forfatteren tror kom fra CIA. Han beskriver hendelsen som et miserabelt utpressingsforsøk.

- Her hjemme ble Tore Johnsens vervingsforsøk tidd i hjelo eller dysset ned, og 500 000 dollar med det.

Håpet var ifølge forfatteren å presse Titov over på vestlig side med bildet som politiet hadde tatt av Titov, Treholt og Lopatin. De mente at bildet viste at de brøt KGBs sikkerhetsregler når de spaserte i en sterkt befolket gate i Wien, og at dette var grov uforstand i tjenesten som nå hadde ført til at ti agtenter var mistet for Sovjetunionen.

Tore Johnsen hadde med seg et brev til Lopatin i vesken til Wien. POT trodde ifølge forfatteren at det var Lopatin som hadde en avtale med Treholt, fordi spanerne hadde misforstått en samtale mellom de tre når de satt ved siden av dem på en restaurant.

Forfatteren skriver at Treholt avslo tilbudet fra sin gamle venn Titov den dagen bildet ble tatt. - Titov forsto, og har nok også hele tiden forstått at Treholt slett ikke ønsket å stå til disposisjon for KGB. At dette var KGBs langsiktige ønske, er en annen sak, står det i boka, som fastslår at det er merkelig at spanerne ikke fikk med seg Treholts avslag.

Hemmelig brev

Dette er utdrag fra det hemmeligstemplede vervingsbrevet:

«Som det er vist på vedlagte fotografi (..) har De og Deres tjeneste ikke gjennomført denne operasjonen særlig profesjonelt. (..) Tenk Dem hvilken betydning alt dette og den forestående sensasjon om dette vil ha for Dem og Deres karriere. (...) Hvis tanken om å vende tilbake til Moskva palger Dem, kan vi tilby Dem et alternativ, inklusive garanti for Deres personlige sikkerhet, for et komfortabelt liv i Vesten og for utbetaling av et større kontakt pengebeløp».

Johnsen fant ikke den han ventet, men Titov på avtalte spisested. Han måtte omlegge strategien, og snek seg ut til flere samtaler med POT. Et nytt brev ble skrevet for hånd på hotellets papir.

«Så snart som mulig og innen 2 timer fra du har mottatt dette brevet må du være i resepsjonen på Hotel Intercontinental.(..) Håper å se deg snart.»

Titov fikk seg en overraskelse da han fikk møte Johnsen og en kvinne, og hørte at Treholt var arrestert.

Han avslo å hoppe over til Vesten. Bildet ble offentliggjort raskt etter. Bildet virket ikke på Titov, men i Norge sprakk nyheten og skapte store overskrifter.

SNAKKET MED TITOV: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien. Forfatteren mener hele bildeserien, som han har satt på trykk i boka, viser at dette er en munter passiar, og ikke samtalen mellom en ydmyk agent og hans føringsoffiser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media