LEDER

Potensial for forbedring

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ikke bare i skisporet, men også i helsetilstand ligger Sveits en skilengde foran Norge. Det gjorde helsedirektør Bjørn Guldvog et poeng av under sin årlige gjennomgang av nøkkeltall for helse- og omsorgssektoren i går. Mens Norge på 1960-tallet lå helt i tetsjiktet når det gjaldt forventet levealder, ligger vi nå bare på 10. plass blant OECD-land, 1,4 år bak Sveits som topper statistikken. Der er forventet levealder 82,8 år, mens tallet for Norge er 81,4. Det er ikke slik at levealderen synker. Den stiger uavlatelig, men ikke like raskt i Norge som i en del andre land. Faktisk ligger kriserammede land som Spania og Italia høyere enn Norge på statistikken.

Helsedirektoratets tall og statistikker gir først og fremst uttrykk for tendenser og langtidsvirkninger. Ikke minst gir tallene uttrykk for sammenhengen mellom levekår, sosial status og helse. Norge ligger fortsatt på topp på FNs levekårsindeks som viser hvor det er best å leve. Levekår handler om mer enn helse. Samtidig påvirkes helsa av en rekke forhold som ikke er direkte helserelatert. Helseminister Bent Høie kan utvilsomt gjennom sine forslag og handlinger påvirke nordmenns helse, men statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen betyr minst like mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer