FORFATTEREN: Karin Brunk Holmqvist. Foto: SILKE
FORFATTEREN: Karin Brunk Holmqvist. Foto: SILKEVis mer

Potente jomfruer

Sødmefylt men stillestående serieroman om to eldre frøkener som endelig våkner.

|||«Potensøkende middel, ufarlige ingredienser med kraftig effekt. Velprøvd og til markedets laveste pris. 250 kroner pr. boks.»

Bak denne annonsen står de to elskelige søstrene Elida og Tilda Svensson. De har bodd sammen hele livet i sin mors og fars hus i en liten svensk by. Av sin far smedmesteren lærte de sterk gudstro og nøysomhet.

Potente jomfruer

De sover fremdeles i slagbenken på kjøkkenet tiltross for at soverommet er ledig. De bruker samme kjøkkenduk som dengang de var små, mens det vakre lintøyet ligger ubrukt i utstyrskista. Laget dengang de fremdeles trodde de kom til å bli gift. Nå er de 72 og 78, og fortviler i sitt stille sinn over at de kommer til å gå i graven som jomfruer.

Jomfruene blomstrer
Svenske Karin Brunk Holmquist debuterte femti år gammel, og har gjort det til en spesialitet å skrive om litt sære eldre mennesker hvis liv med ett forandres radikalt. Det skjer også med de to søstrene. Ungkaren Alvar flytter inn i nabohuset. De to gamle jomfruene blomstrer opp. De finner frem sparepengene og investerer i nye kjoler og gardiner. De begynner så smått å planlegge innedo, slik at hemoroidene til Tilda kanskje kan leges.

Innedo koster penger, og da de ser at Alvars hjemmelagde plantegjødselmiddel har en voldsom potenseffekt på kaninene og katta, får de en idè.

De finner frem mors gamle syltetøysglass, kopierer naboens oppskrift og begynner å selge pr. postordre. Alt går bra inntil de får en bestilling fra en viss Rutger Svensson. Det er deres lillebror som i lengre tid har villet sende dem på gamlehjem slik at han og kona kan lage sommerhus av barndomshjemmet.

Romvesener i rapsåkeren
Dette er plottet i «Potensgiverne», som er en sødmefylt, humoristisk og litt dristig fortelling med mye godmodig varme. Derfor er det så synd at Holmquist ikke har utnyttet potensialet i denne søte storyen. Hun har alle ingrediensene, men både språk og driv er flatt, omstendelig og forutsigbart.

«Potensgiverne» avsluttes med de to første kapitlene i neste bok i serien. Da om to ungkarer som også våkner. Denne gang av romvesener i rapsåkeren. Det betyr at dette er klassisk serielitteratur. Om den leses etter den malen, er den godt over snittet.