Potter danker ut Pondus

Hvis 150 000 norske barn presser seg gjennom 800 sider om Harry Potter er det en seier for litteraturen, skriver Fredrik Wandrup.

Skjønnlitterære ringrever som Jo Nesbø, Anne Karin Elstad, Anne Holt, Lars Saabye Christensen og Per Petterson ligger i øyeblikket en drøy langside bak de to mestselgende forfatterne i Norge for tida: J.K. Rowling og Frode Øverli. Bak i feltet ligger også «Nytt på nytt»-medarbeiderne Knut Nærum og Jon Almaas, som begge siger opp på lista - i motsetning til sin kollega Anne-Kat. Hærland, som ikke er aktuell på bokmarkedet, uten at hun dermed kan sies å være helt ute av mediebildet.

LITT OVERRASKENDE

er det kanskje at Knut Hamsun-biografien til Ingar Sletten Kolloen allerede på dette tidspunktet er ramlet ned til 15. plass på lista, men «Svermeren» kan kanskje ventes å rykke oppover igjen når julegavesalget tar av for alvor. Derimot er det ikke noen bombe at årets «Hvem Hva Hvor» plasserer seg pent på lista. Det populære oppslagsverket holder fortsatt stillingen.

Bestselgerlista

 • 1. J.K. Rowling, Harry Potter og Føniksordenen, Damm: Ikke uventet raser Harry Potter direkte til topps på lista.
 • 2. Frode Øverli,, Pondus, Bladkompaniet
 • 3. Jo Nesbø Marekors, Aschehoug
 • 4. Antony Beevor, Berlin - nederlaget 1945, Damm: Krigshistorikeren Antony Beevor har en stor leserkrets i Norge. I fjor ble hans «Stalingrad» en opplagssuksess.
 • 5. Eva Joly, Er det en slik verden vi vil ha?Aschehoug
 • 6. Anne Karin Elstad, Odel, Aschehoug
 • 7. Knut Nærum, Krig! Cappelen
 • 8. Inge S. Kristiansen, Hvem Hva Hvor 2004, Schibsted: En tilbakevendende suksess: «Hvem Hva Hvor» med en oppsummering av året som gikk.
 • 9. Anne Holt, Sannheten bortenfor, Cappelen
 • 10. Lars Saabye Christensen, Maskeblomstfamilien, Cappelen
 • 11. Per Petterson, Ut å stjæle hester, Oktober
 • 12. Jon Almaas, Bare så du vet det, Kagge Forlag: «Nytt på nytt»-sjef Jon Almaas lar seg ikke stoppe. Vaskebok i fjor, i år med en bok om kunnskap.
 • 13. Michael Moore, Hey Dude, Where Is My Country?
 • 14. David Beckham, David Beckham - mitt liv, Schibsted: En bestselger i England og nå inn på den norske lista; fotballspilleren David Beckhams selvbiografi.
 • 15. Ingar Sletten Kolloen, Hamsun, Svermeren, Gyldendal

  Bestselgerlista er utarbeidet av Den norske Bokhandlerforeningen.

FIGUREN PONDUS

kan - til tross for sine ideologiske overtoner - neppe passere som religionserstatning for sine lesere. Derimot er det mye som tyder på at Harry Potter kan ha en slik funksjon. Ifølge dypsindige samfunnsanalytikere har kunstopplevelse i den moderne tid overtatt mye av religionens rolle i en epoke der mange med filosofen Friedrich Nietzsche opplever at «gud er død». I begynnelsen av et nytt årtusen har flere populære og ambisiøse kunstprosjekter vært framstilt som storstilte, mystiske og helhetlige systemer - inspirert av nedarvet, religiøst materiale. Ved siden av Harry Potter, er J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre», «Star Wars»-serien og filmtrilogien «Matrix» eksempler på fortellinger som har ambisjoner langt utover den rene underholdning. Bak de intrikate historiene er det lett å finne paralleller til religiøst ladet mytestoff.

PÅ NETTET

raser debatten om Harry Potter forleder barn til å dyrke hekseri og djevelskap. I USA har sjokkerte foreldre forlangt at Harry Potter-bøkene blir forbudt på skolene til deres barn. Enkelte kirkesamfunn har gått inn for brenning av Harry Potter-bøker. Andre steder har prester gått gode for Potter-bøkene og lagt vekten på at de fremmer barns evne og vilje til å lese flere hundre sider lange bøker. Og hvis 150000 norske barn presser seg gjennom den 700- 800 sider lange «Harry Potter og føniksordenen» er det utvilsomt en seier for litteraturens kraft i en truet tid.

INTERESSEN

for annen verdenskrig gjenspeiles av historikeren Anthony Beevors opplagssuksess over hele kloden - Norge inkludert. I fjor ble hans skremmende og intense bok «Stalingrad» en suksess helt på tampen av høstsesongen. Nå rykker hans «Berlin - Nederlaget 1945» opp til fjerdeplass på salgslista for innbundne bøker. Samtidig går pocketutgaven av «Stalingrad» direkte inn på åttendeplass på pocketboklista. Den som leter i engelskhyllene i de store bokhandlene, vil også kunne finne rykende ferske bøker om slaget ved Monte Cassino, slaget om Warszawa og flere andre temaer - med omslag som til forveksling likner Beevors bøker. En designtrend, med andre ord.

PÅ TOPP: J.K. Rowlings «Harry Potter og føniksordenen» er foreløpig trykt opp i 150000 eksemplarer på norsk.