Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Potter-feber

Aldri før har så mange funnet veien til norske kinosaler for å se en premierefilm som denne helgen. «Harry Potter og de vises stein» er filmen alle vil se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Oslo og Trondheim har nærmere 30.000 mennesker sett filmen i løpet av helgen. Begge steder er dette rekord.

Også i Bergen har Harry Potter trukket fulle hus med 7.650 solgte billetter. Kinoene i de tre største norske byene står tradisjonelt for over halvparten av det totale kinobesøket i Norge. Det betyr i så fall at hele 75.000 mennesker rundt om i landet har sett «Harry Potter og de vises stein» i løpet av helgen.

Atmosfære

Interessen for filmen var enorm i dagene før fredagens premiere. I Oslo ble det solgt hele 20.000 forhåndsbilletter, i Bergen var tallet 7.500.

- Det ligger en atmosfære hos publikum som jeg aldri har sett maken til. Filmen treffer tre generasjoner, og selv barna utstråler en voksenhet uten sidestykke i kinosalen. De vet alt om Harry Potter på forhånd, det er nesten sånn at de voksne sitter på fanget til barna, sier administrerende direktør Ingeborg Moræus Hanssen i Oslo kinematografer til NTB.

 • I Oslo har til sammen 19.851 mennesker sett filmen i løpet av helgen.

  Fulle saler


  Til tross for at «Harry Potter og de vises stein» har gått for fulle hus ved flere av kinoene i Oslo, mener Moræus Hanssen at man med letthet kunne solgt enda flere billetter.

  - Filmen varer i to timer og 40 minutter. Det gjør at vi ikke har fått kjørt maksimalt antall forestillinger i løpet av helgen. Likevel er besøkstallet etter alt å dømme ny rekord for vår del, sier hun.

  Oslos kinosjef tror ikke den omfattende promoteringen av filmen alene kan forklare de høye besøkstallene.

  - Mange kjenner Harry Potter fra bøkene, og det har nok gjort sitt til at interessen er blitt så stor. I tillegg er det lett å legge merke til at kinopublikummet føler et sug etter eventyret. Og Harry Potter representerer i sannhet energigivende og stimulerende fantasi, sier hun.

  Ny publikumsrekord


  Direktør Egil Akselsen i Trondheim kino ryddet byens tre største kinosaler for Harry Potter i helgen. Alle som ville se filmen premierehelgen, skulle få plass.

  - Til sammen har cirka 11.000 mennesker sett filmen her i Trondheim. Aldri før har så mange sett en film på en helg i Trondheim. Iallfall ikke de siste 20 årene, sier Akselsen.

  Da andre rekordfilmer som «Titanic», «Star Wars» og «Independence Day» hadde premiere i Trondheim, var besøkstallet det halve av hva Harry Potter kan vise til.

  (NTB)

Hele Norges coronakart