Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Potter-hysteri

Lange køer av forventningsfulle voksne og barn fylte bokhandlerne i Oslo og resten av verden i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lange køer av forventningsfulle voksne og barn fylte bokhandlerne i Oslo natt til lørdag da den engelskspråklige utgaven av den femte Harry Potter-boken ble lagt ut for salg.

Det var tilløp til kaos i de to bokhandlerne NTB var innom like etter klokken ett natt til lørdag. Den 766 sider tykke boka ble lagt ut for salg samtidig over hele verden, ved midnatt natt til 21. juni. London-tid, vel å merke.

Vakt i døra

Flere bokhandlere i Oslo valgte å ha nattåpent, og på Tanum i Bogstadveien i Oslo måtte en myndig vakt fra Securitas slippe inn bokkjøperne puljevis.

Bokhandelen hadde fått inn 350 bøker, men hadde fremdeles noen eksemplarer igjen da de stengte dørene etter to timer.

- Hvor mange vi har solgt er ikke klart ennå, men vi solgte 150 eksemplarer de første 45 minuttene, forteller daglig leder Janne Ree på Tanum i Bogstadveien, som valgte å ha åpent i to timer natt til lørdag.

- Men det er bøker igjen til lørdagshandelen også, beroliger hun.

Ikke på norsk ennå

«Harry Potter and the Order of the Phoenix» kommer med to forskjellige omslag, ett for voksne og ett for barn. Den vil komme på norsk som «Harry Potter og føniksens orden» i god tid før julesalgstarten i november.

Ventetiden på den femte boka har vært lang, det er nemlig hele tre år siden bok nummer fire, «Harry Potter og Ildbegeret» kom. Det er håp om at ventetiden på den neste ikke blir fullt så lang. J.K. Rowling allerede er godt i gang med på bok nummer seks av sju planlagte Potter-bøker. Og siste kapittel i bok nummer sju er allerede skrevet ferdig og gjemt bort på et hemmelig sted.

Samkjørt

Også i mange andre land stormet barn i alle aldre bokhandlene i natt, og sikret seg et eksemplar.

Forfatter J. R. Rowling var selv til stede, da de første eksemplarene på slaget tolv ble solgt i en bokhandel i hennes skotske hjemby Edinburgh. Over hele Storbritannia og i USA, Canada og Australia begynte kassaapparatene å klinge i nøyaktig samme sekund.

Londons hjerte Piccadilly Circus var i nattetimene et hav av spisse trollmannshatter og svarte kapper. Byens største bokhandel var omskapt til en etterligning av trollmannsskolen Galtvort, og på jernbanestasjonen King's Cross - der elevene tar Galtvort-ekspressen til skolen - vrimlet det av Harry-fans rundt den for anledningen opprettede plattform 9 3/4.

De fire tidligere Harry Potter-romanene er solgt i til sammen 200 millioner eksemplarer i 200 land og på 55 språk.

(NTB)

TIDLIG: </B>Margrethe Modalsli (t.v.) og Ida Wiig Sørensen (midten) var blant de første som sikret seg Harry Potter på engelsk i Tanum bokhandel i Bogstadveien i Oslo like etter kl. 01 i natt.
ENDA TIDLIGERE UTE: </B> F.v. Marie Butenschøn Lindheim (15) fra Vinderen, Natasja Svenneby Plur (16) fra Nesodden og Candela Ebbesen (14) fra Slemdal satte seg allerede klokka 18 i går utenfor bokhandelen i Bogstadveien i Oslo for å sikre seg siste utgave av Harry Potter boken.