Potter-hysteri

Harry Potter er mer populær enn noensinne. Førsteopplaget av neste bok er på 150 000, og billettene til den nye Potter-filmen ble i går revet bort på rekordtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

18. november er det igjen klart for trolldom, mørke krefter, gryende forelskelse og magisk rivalisering på norske kinoer, når «Harry Potter og ildbegeret» har etterlengtet premiere. Billettene til premiereforestillingen like etter midnatt ble i Oslo revet bort på rekordtid i går.

-  Folk har ligget i kø siden lørdag, forteller Kristin Berg i Oslo Kinematografer. Hun mener Potter-fansen er ivrigere nå enn noensinne.

Det ryktes at «Harry Potter og ildbegeret» er mørkere og dystrere enn de foregående filmene om trollmannlærlingen.

-  Dette er ikke en film for de minste. Vi fraråder foreldre å ta med små barn på denne filmen, sier Kristin Berg. Også Medietilsynet har advart foreldre mot å la barn under 11 år få se Potters nyeste eventyr.

Ny oversettelse

-  De ivrigste køståerne var ungdom og unge voksne. Vi ser at fansen vokser med Harry, sier Kristin Berg.

Dagen etter at «Harry Potter og ildbegeret» inntar norske kinolerreter, foreligger den norske oversettelsen av den hittil siste boka i rekken, «Harry Potter og Halvblodsprinsen». Damm forlag forteller om svært stor interesse knyttet til utgivelsen.

150 000

-  Førsteopplaget er det største i Norge noensinne: vi venter et voldsomt trøkk, og starter med hele 150 000 eksemplarer, sier Birgit Kristensen, markedssjef i Damm.

Hver bok er 4,5 centimeter tykk. Stabler du førsteopplaget oppå hverandre, får du altså et boktårn som ruver 6750 meter høyt - noe som er over 57 ganger så høyt som Oslo Plaza.

Hittil er det i Norge solgt over 700 000 bøker i serien om Harry Potter.

Oversettelsen er klar

Som alltid er det oversetter Torstein Bugge Høverstad som har hatt oppgaven med å ikle Harry norsk språkdrakt. Arbeidet med den 592 sider lange boka har tatt to måneder.

-  Joanne K. Rowlings bøker om Harry Potter spiller på mange strenger samtidig, de er spennende, morsomme og byr på gjenkjennelige skolesituasjoner. «Harry Potter og Halvblodsprinsen» er en enda tydeligere ungdomsbok enn de tidligere, den er skumlere og mye mer dramatisk, mener Høverstad.

TO GANGER HARRY: I november er Harry Potter tilbake, både på kinolerretet og i bokform.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer