Præriemusikk

Vakker musikk til klassisk historie.

CD: Historien om togrøveren og folkehelten Jesse James har vært filmet og sunget om utallige ganger. Fortellingen har vært framstilt som romantisk drama og blodig action, som heltesaga og det motsatte.

James ble som kjent tatt av dage etter en heftig karriere som lovløs – med et skudd i ryggen fra en dusørjeger som het Robert Ford.

Instrumental

Nå venter westernfans i spenning på Andrew Dominiks nye film, med Brad Pitt som den legendariske banditten. Her er musikken, som er lagd og framført av Nick Cave og Warren Ellis, de samme som hadde ansvaret for soundtracket til Caves egen fredløs-western fra Australia, «The Proposition».

Plata er stort sett instrumental, bortsett fra et tilfelle der dialog fra filmen er lagt over melodiene. Cave er dreven når det gjelder å komponere klangfull stemningsmusikk. Musikken er stort sett framført av strengeinstrumenter, supplert av pianoslag, xylofon og sjeldne innslag av trommer.

Slutten

Soundtracket har en klang av ensomhet og skjebnetyngde over seg, som om den stripper dramaet ned til noen enkle, minimalistiske stemninger. Altså ikke et signal om halsbrekkende action, men om psykologisk dybdeboring og eksistensialisme i prærieformat.

Musikken skrider dvelende gjennom et indre landskap – og påminner om at livet er kort og tragisk – og at slutten alltid kommer når man minst venter det. Slik den gjorde det for Jesse James.