Pragmatisk jul

Lønner det seg å tro på julenissen?

HO-HO-HO!

Er det noen snille barn her? Tja, selv kjenner jeg barn som har latt seg fascinere sterkere av skjegget til en nyfanget Saddam Hussein på før-og-etter-bildene i avisene enn av julenissens hvite, falske. Barn tror ikke på julenissen lenger. Nå er det dokumentert. John Trinkhaus ved Zicklin School of Business i New York har foretatt en vitenskapelig observasjon av 450 barn ved to handlesentra og ett varemagasin i disse førjulstider. Ifølge avisa The Guardian ble professor Trinkhaus tildelt en pris for «latterlige vitenskapelige prosjekter» for to måneder siden. Men pytt, pytt, i denne saken er vi lutter øre.

LIKEGYLDIGE

eller nølende. Slike holdninger ble avlest i ansiktene til mer enn 95 prosent av barna som ble leid bort til julenissen. Bare 1 - en - prosent smilte eller viste noe tegn til glede. Ikke ett eneste barn var i nærheten av å være oppglødd, og bare ytterst få virket redde. Derimot var så godt som alle de voksne ledsagerne synlig glade og entusiastiske. Disse funnene sies å ha gått hardt inn på professor Trinkhaus: «Resultatene viser et samfunn som er blitt hardere [...] Det tyder på tap av 'uskyld' - at barn vokser opp for fort, at 'barndommen' er i ferd med å forsvinne, at hele kulturen er i forandring og at pragmatisme er alt som teller,» har han skrevet i en kommentar.

SANTA,

som nissen heter til fornavn i den delen av verden, har muligens et mer forherdet publikum i New York. Årets julefilm i USA heter «Bad Santa» og har allerede gitt støtet til opprop om boikott. Billy Bob Thornton spiller en alkoholisert julenisse og skapsprenger som gir f... i om barna har vært snille eller slemme. Han banner og tisser i nissebuksene og han «betjener» de snille barnas mødre i prøverommene innerst i avdelingen for ekstra store størrelser. I et særlig anfall av aggresjon sparker han i stykker varemagasinets utstillingsreinsdyr. Alt dette bare for å kunne gjemme seg i butikken etter stengetid og sprenge safen. Var det noen som sa pragmatisme?

NISSEVERKSTEDET

driver akkurat nå en gigantproduksjon av snurrebassen Beyblades, fjorårets leketøyshit i Storbritannia. I 1966 var det Action Man, 1980 Rubiks kube, 1985 Transformers, 1991 Nintendo Game Boy, 1996 Barbie, 1997 Teletubbies - dette er en stor industri som faktisk fordrer millioner av snille barn verden over. Det spiller ingen rolle om de tror på julenissen eller ikke, bare de er snille og pragmatiske og sier at de gjør det. Den eneste som kanskje har god grunn til å tro på julenissen i år, er for øvrig president George W. Bush, som fikk en beskjegget gave og ei jul som ikke bare varer helt til påske, men kanskje helt til valget neste høst.